Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Június 17. Szerda

Június 17. Szerda

„Ki korán kel, aranyat lel” - tartja a mondás. Mára rájöttem, hogy napok óta aranybányászokkal osztom meg az éjszakai pihenés óráit. Úgy elillannak reggel korán, mintha muszáj volna műszakba menni. Magam csak 7:15-kor indultam el. Mára rövidebb utat terveztem, hogy a bokáimat pihentessem, másrészt, holnap Burgos-ban gondoltam megszállni, így az addig visszalevő kb. 40 km-t valahogy el kellett osztani.

Az út elején nagyon szép erdei úton másztam meg az Oca hegyet. Kiváló célpont lehettem felfelé haladva, fújtatva, erőlködve. Ha rám tör egy rabló, el se tudok menekülni, szaladni. (Mondjuk ez utóbbit sík terepen sem). Ám csak néhány zümmögő várt rám célpontként, és talán társként, hogy elkísérjen egy darabon. A tetőn és később is jó néhány szélkereket láttam. Kb. 1 óra volt fel az út, és két órát tartott majdnem leereszkedni San Juan de Ortega-ba. A 12 km-es szakaszon semmilyen vízvételi lehetőség nem volt.

San Juan de Ortega (1080-1163) Santo Domingo mellett a Camino másik nagy apostola, Ő is sokat tett a zarándokokért, ő kezdte építtetni a templomot, melyben végső nyugalmat is lelt. Ezek a szentek számomra teljesen ismeretlenek, érdemes lesz utánuk olvasni. A templomhoz amúgy gyermekáldásért szoktak végső elkeseredésükben asszonyok zarándokolni. Volt nekem is kiért fohászkodnom.

Amúgy a templom egyszerű és gyönyörű. Talán ma már túl nagy egy 2 tucat fős falunak. Ám mesteri munka! A szent sírja felett balra az oszlopfőkön van egy szép Angyali üdvözlet ábrázolás. Ismerősek az alábbi mondatok: „A Szentlélek száll rád és a Magasságbeli ereje megárnyékoz” (Lk 1,35), illetve „Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött.” (Jn 1,9). Nos, minden évben, ha az időjárás megengedi 2 alkalommal (március 21. és szeptember 22.) este a nap beeső sugara megvilágítja ezt a jelenetet. Hát nem csodás! Mennyire meg tudták mutatni, mi a fontos, mennyire ott voltak a szakmában is! Igen, ezt tudták akkor, de hol állunk mi most a 21. század büszke fiai és leányai...

Erdei úton ereszkedtem tovább Ages, majd Atapuerca településekre. Ez utóbbi sem mérete miatt nagy, hanem 1994-ben itt találtak állítólag 800000 éves ősemberi csontokat. Gondoltam, ha neki jó volt itt, nekem is jó lesz.

Táv: 18,7 km.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.