Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 17 óra 47 perc

Mai evangélium – 2022. június 29.

17 óra 47 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 16,13–19

Történelmünk írott kincsei – Kiállítótér nyílt a Pécsi Egyházmegye levéltárában

2022. jún. 28, 20:15
Keresztény hitünk és történelmünk legrégebbi írásos emlékei közül mutat be számos értékes kincset a nagyközönség számára az a kiállítás, amelynek ünnepélyes megnyitóját június 21-én tartották a Pécsi Egyházmegyei Levéltár Székeskáptalani Levéltárában.

„A mi szeretetarzenálunk nem maradhat kihasználatlan” – Szent László királyt ünnepelték Győrben

2022. jún. 28, 19:34
Június 27-én este a felújított győri Nagyboldogasszony-székesegyházban ünnepi szentmisével ért véget a város többnapos Szent László-ünnepe. A liturgiát Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatta be. Ezt követően tartották meg a rézfúvósokkal kísért hagyományos fogadalmi körmenetet a belvárosban, majd a Szent László-hermát visszahelyezték eredeti helyére, a Héderváry-kápolnába.

A Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódó programokat szerveztek egyházmegyéinkben

2022. jún. 28, 18:51
Június 22. és 26. között rendezték meg a Családok X. Világtalálkozóját Rómában. A központi eseményeken Ferenc pápa is részt vett. Egyházmegyéink számos plébániája kapcsolódott helyi programokkal a római rendezvényhez.

Új katolikus napköziotthont adtak át Erdélyben

2022. jún. 28, 18:05
Június 25-én avatták fel a nyárádszeredai Márton Áron Házat, mely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósult meg. A létesítmény a magyar kormány és a helyi katolikus egyház támogatásával jött létre. A római katolikus napköziotthont Kovács Gergely gyulafehérvári érsek áldotta meg.

Ferenc pápa Twitter-üzenetei június 28-án

2022. jún. 28, 18:00
A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

Vasmiséjét ünnepelte Körmenden Gyürki László pápai prelátus

2022. jún. 28, 17:19
Gyürki László pápai prelátus, kanonok, egykori plébános június 26-án, vasárnap mutatta be vasmiséjét a körmendi Szent Erzsébet-templomban, hívek, az egyházmegye papjai és Székely János szombathelyi megyéspüspök jelenlétében.

A szívem az, ami húzott – A Katolikus Karitász munkatársai ismét adományt vittek Kárpátaljára

2022. jún. 28, 16:30
A Katolikus Karitász munkatársai június 14–16-án ismét Kárpátaljára látogattak; Rátra és Nagyszőlősre vittek segélyszállítmányt. Az útról Wittmer-Besze Erika, a szeretetszolgálat sajtóreferense írt riportot.

Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából köszöntötte Orbán Viktor

2022. jún. 28, 15:40
Ünnepi fogadást tartottak Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek 70. születésnapja alkalmából június 27-én a budavári Karmelita kolostorban.

Isten szeretete mindig emeljen fel – Ezüstmisére gyűltek össze a győri székesegyházban

2022. jún. 28, 14:28
25 éves szolgálatáért adott hálát, ezüstmisét ünnepelt Bognár István spirituális és Kálmán Imre püspöki irodaigazgató, prefektus június 26-án. A legszentebb áldozatot a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatták be rokonaik, paptestvéreik és a kispapok körében. A szentmisén részt vett Pápai Lajos emeritus megyéspüspök, aki annak idején felszentelte a most jubilálókat.

Jézus Szíve forrás, ahonnan élet árad – Egyházmegyei búcsút ünnepeltek Szatmárnémetiben

2022. jún. 28, 14:00
A felújított szatmárnémeti székesegyház előtti téren tartották meg idén a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hagyományos ünnepét, a Jézus Szíve-búcsút június 26-án. Az ünnepre számos zarándok érkezett az egyházmegye különböző pontjairól. A búcsúi szentmise szónoka Urbán Erik OFM, az erdélyi, Szent Istvánról nevezett ferences provincia tartományfőnöke volt.

Ünnepséget tartottak a katolikus tábori lelkészek napján Budapesten

2022. jún. 28, 13:09
A katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János születésének évfordulója (június 24.) a katolikus tábori lelkészek napja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget Budapesten, a Katolikus Tábori Püspökségen június 23-án, csütörtökön.

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2022

2022. jún. 28, 11:31
Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2022. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a beérkező információk alapján folyamatosan bővül. Az összeállítást június 28-án a Veszprémi Főegyházmegye változásaival frissítettük.

Érseki szentmisével ünnepeltek a jász világtalálkozón

2022. jún. 28, 11:21
Június 24. és 26. között tartották Jánoshidán a XXVI. Jász Világtalálkozót. Az ünnepi esemény alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét a település Keresztelő Szent János-templomában Szűz Mária szeplőtelen szívének ünnepén, június 25-én.

A Máltai Szeretetszolgálat a népek közötti béke megteremtéséért

2022. jún. 28, 10:35
Az új-delhi Jawaharlal Nehru Egyetem és a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Delhi szervezésében tartott konferencián tanácskoztak a nemzetek közötti béke megteremtésének lehetőségéről indiai és európai szakemberek június 24–25-én. A konferencián a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Solymár Dániel tartott előadást.

Kultúra, ferencesség, korkérdések – Szent Bonaventurával zárult a pasaréti előadás-sorozat

2022. jún. 28, 09:49
Nem csupán múltidézésnek szánják A Szó szimfóniája – kultúra, ferencesség, korkérdések című előadás-sorozatot a Pasaréti Közösségi Házban. Fontos szempont az is, hogy a ma emberét hogyan szólítják meg a tárgyalt témák, amint arra a szervező Bagyinszki Ágoston OFM is utalt június 16-án, a Pasaréti Közösségi Ház sorozatának tanév végi záróalkalmán, az őszi újrakezdésről is említést téve.

„Isten országát keressétek!” – Bemutatjuk az Egri Főegyházmegye újmisés papjait

2022. jún. 27, 20:45
Az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba érsek hat papot szentelt június 18-án az egri főszékesegyházban: Hágen Pál Tamást, Herbst Ádámot, Péter Vilmost, Kerekes Gábort, Michele Gervasonit és Carlos Sirer Melist. Őket mutatjuk be az alábbiakban.

Az orvos operál, az Isten gyógyít – Meskó Zsolt drámája Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról

2022. jún. 27, 20:00
Június 25-én, szombaton este Budapesten, a Pasaréti Közösségi Házban a helyi színjátszó kör tagjai mutatták be Meskó Zsolt rendezésében az általa írt Jöjj és láss! című egyfelvonásos színdarabot – de talán helyesebb, ha misztériumjátékot írunk. A dráma Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa életének első színpadi feldolgozása, „humorral, drámával, hittel és imával”.

A papok és a családok nem versenytársak – Marton Zsolt mutatott be szentmisét Rómában

2022. jún. 27, 19:15
Mindszenty József hercegprímás címtemplomában, a római Szent István-körtemplomban minden hónap utolsó vasárnapján magyar nyelvű szentmisét mutatnak be. Június 26-án a Családok X. Világtalálkozóján részt vevő Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke celebrált misét a Santo Stefano Rotondóban.

Új tagokat avatott a Máltai Lovagrend

2022. jún. 27, 18:21
A Szuverén Máltai Lovagrend patrónusa, Keresztelő Szent János ünnepéhez kapcsolódóan mutatott be ünnepi szentmisét június 25-én a budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templomban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, a rend főkáplánja. A szentmise keretében négy várományos kérte a rend köntösét és keresztjét.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.