Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 5 óra 29 perc

A veszprémi Szent Imre-templom – Érsekségi ékességek (16.)

5 óra 54 perc
A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra, kulturális értékek gondozását, méltó bemutatását. Az elmúlt évben kevesebb lehetőség adódott megismerni ezeket az értékeket, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozat indult a főegyházmegye honlapján. A tizenhatodik részben a veszprémi Szent Imre- (volt piarista) templomot ismerhetjük meg.

Az önkéntesség nem időtöltés, hanem lehetőség – Ifjú önkéntesek tábora a Nyírségben

6 óra 39 perc
Fesztiválozás helyett kerítést festettek, gyerekekkel játszottak és madárházat készítettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ifjú önkéntesei a Nyírségben július 19. és 23. között. Az alábbiakban Parák Eszter és Majoros Árpád riportjából olvashatnak részletet.

Vágyak és szükségletek

7 óra 30 perc
Évközi 18. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,24–35)

Balás Béla: Túl a politikán – Történetek, gondolatok Betonba öntve

8 óra 16 perc
A nyolcvanéves Balás Béla emeritus kaposvári megyéspüspök két éve a zselickislaki idősotthonban él. Ebben a csöndes környezetben született meg ez a könyve, amelyben hitről, politikáról, a hívő ember küldetéséről fejti ki gondolatait. A rövid írások mellett néhány vele készült interjút is tartalmaz a kötet.

Hittanosok festettek teremtéstörténetet a debreceni látogatóközpont falára

8 óra 57 perc
Július 19. és 23. között került sor idén a Debreceni Görögkatolikus Parókia hittanosainak alkotótáborára, melynek témája a teremtéstörténet volt. A hét végére a mintegy negyven résztvevő csodálatos falfestménnyel díszítette ki a Hit és Kultúra Látogatóközpont udvarának falát.

Melyikünk tudna ilyen hitet mutatni? – Hollai Antalra emlékeztek Albertfalván

9 óra 43 perc
Szentmisén adtak hálát Hollai Antal pápai káplán, címzetes apát, esperes, plébános életéért és szolgálatáért utolsó szolgálati helyén, Albertfalván, Budapest XI. kerületében. Halálának 7. évfordulóján, július 29-én, csütörtökön este szép számmal jöttek össze az emlékezők az albertfalvi plébániatemplomban.

Három magyar városban is fellép augusztusban a pápa kórusa

10 óra 26 perc
Több mint hatvan városban mintegy száz koncerttel rendezik meg idén az OrgonaPont programsorozatot. A Sixtus-kápolna kórusa Szegeden augusztus 5-én, Pécsett augusztus 6-án lép fel a rendezvény keretében. Augusztus 7-én, az Orgonák Éjszakáján pedig Budapesten ad koncertet.

Ökumenikus imádságot tartanak Budapesten a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján

10 óra 59 perc
A Horváth Mihály téri Szent Jószef-templomban tartanak ökumenikus imádságot augusztus 2-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt 77., a kislétai gyilkosság 12. évfordulóján. Az imaórát vezeti és szentbeszédet mond Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke.

Fiatalok a közösségért – Önkéntestábort rendeztek Zetelakán

11 óra 30 perc
Jókedvű, dolgos fiatalok tevékenykedtek Zetelakán július 18. és 24. között, a karitász által szervezett önkéntes tábor keretében. Közel hatvanan érkeztek a Hargita megyei községbe, hogy a helyi közösség tagjai segítségével szebbé tegyék a települést. György Mária Angéla RomKat.ro erdélyi katolikus hírportálon megjelent beszámolóját szerkesztve közöljük.

Loyolai Szent Ignác

17 óra 30 perc
Loyolai Szent Ignác áldozópap, a jezsuita rend (Jézus Társasága) megalapítója, a Lelkigyakorlatok szerzője élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, július 31-én.

Remek programok közül válogathatunk a NEK alatt a Hungexpón

2021. júl. 30, 17:15
Böjte Csaba, Szabó Konstantin, a titokban felszentelt pap, továbbá Piero Marini, az egykori pápai szertartásmester és Orani João Tempesta, a „golyóálló bíboros” – néhány kiragadott név, akiket hallhatunk a kongresszus nyitónapján a Hungexpón. Bemutatjuk az előadókat, a nap folyamán fellépő művészeket.

Elhunyt Dino Impagliazzo, aki ételt és vigaszt vitt a római szegényeknek

2021. júl. 30, 16:20
Ferenc pápa személyes hangú levelet küldött Marco Impagliazzónak, a Sant’Egidio közösség elnökének, akinek édesapja július 25-én elhunyt. Biztos tanítást hagyott hátra fiának, életét a szegények megsegítésének szentelte és az evangélium útján járt – írja üzenetében a pápa.

Újabb kínai püspököt szenteltek a Szentszék jóváhagyásával

2021. júl. 30, 15:25
Pingliang püspökét július 28-án szentelték fel Kanszu tartományban. Antonio Li Huj az ötödik főpásztor, akit a Szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti ideiglenes megállapodás keretében neveztek ki.

„Nagyon várom a találkozást” – Elsőáldozó leszek a NEK-en!

2021. júl. 30, 14:30
Ma is élnek köztünk olyan idős emberek, akik örömmel, megilletődve emlékeznek vissza arra, hogy 1938-ban Budapesten, az eucharisztikus kongresszuson lehettek elsőáldozók. Szeptemberben ismét sokan szerezhetnek hasonló, életre szóló élményt. Közéjük tartozik Csernyi Levente is, akit több társával együtt a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolában Komáromi Mária készített fel az elsőáldozásra.

Volt premontrei diák is vívott a bronzérmes magyar férfi kardcsapatban

2021. júl. 30, 13:45
A Csornai Premontrei Apátság büszkén adta közre Facebook-oldalán, hogy a tokiói olimpián bronzérmet szerző férfi kardcsapat egyik tagja, Gémesi Csanád a gödöllői premontrei gimnázium volt diákja.

A 100 éves Őrsy László jezsuita köszöntése – Bartók Tibor SJ írása

2021. júl. 30, 13:00
Idén július 30-án ünnepelik a jezsuiták Őrsy László rendtársuk századik születésnapját. Egy rövid írásban lehetetlen összefoglalni rendkívül gazdag életútját, legfeljebb a főbb állomásokat és fordulókat lehet kiemelni. Bartók Tibor SJ, a római Gergely Egyetem tanára köszönti rendtársát – írását szerkesztve közöljük.

A hétvégén tartják Havas Boldogasszony ünnepét Szeged-Alsóvároson

2021. júl. 30, 12:10
A hétvégén tartják a Havas Boldogasszony-nagybúcsút, a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepét a szeged-alsóvárosi ferences templomban, az eseményhez kapcsolódva Bálint Sándor néprajztudósra is emlékeznek – tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye az MTI-t.

Családi lelkinapokat szervez Sólyomkőváron a nagyváradi egyházmegye

2021. júl. 30, 10:35
Az Amoris laetitia-családév és Szent József éve alkalmából a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Családpasztorációs Irodája családi lelkinapokat szervez a Bihar megyei Sólyomkőváron az egyházmegyében működő családcsoportok számára. Az első alkalmat július 23. és 25. között a tasnádi plébánia családcsoportja számára tartották meg.

Megható képeken a kisvárdai integrált szolgáltató központ lakóinak klubnapja

2021. júl. 30, 09:45
A Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ Kisvárdán két telephelyen is nappali ellátást kínál idősek és demens személyek számára. A két helyszín ellátottjai és az intézményben dolgozó gondozók minden évben egyszer közös klubnapon vehetnek részt. Idén július 27-én élhették át a közösséggé válás erejét és örömét.

A böjt vetése nem sarjad ki, ha az irgalmasság azt nem öntözi – Aranyszavú Szent Péter tanításából

2021. júl. 30, 09:01
Aranyszavú (Krizológ) Szent Pétert 430 előtt választották Ravenna püspökévé. Ő az egyik legjelentősebb ókori keresztény író. Hatásos írásai és eredeti prédikációi miatt kapta az aranyszavú jelzőt. A szónokot XIII. Benedek pápa emelte az egyháztanítók sorába 1729-ben. Liturgikus emléknapját július 30-án tartja az Egyház – ez alkalomból idézzük böjtölésről szóló beszédét.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

Evangelizációs: A házasságra készülőkért
Imádkozzunk a fiatalokért, akik keresztény közösségek támogatásával készülnek a házasságra, hogy növekedjenek a nagylelkű, hűséges és türelmes szeretetben.