Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 12 óra 16 perc

Értékes 19. századi iratokkal gazdagodott a debreceni Görögkatolikus Püspöki Levéltár

2021. Május. 8, 17:57
A levéltár munkatársai április 28-án látogattak el a pocsaji parókiára, hogy az ott fellelhető iratanyagot beszállítsák a levéltár raktárába. Az út alkalmával kiemelkedő értékű iratokra bukkantak. A most Debrecenbe kerülő 31 kötet között 1830-tól kezdve találhatók anyakönyvek, parókiális iratok és protokollumok.

A szabadságélmény mulandó – Balsai Móni az élet adta szerepekről

2021. Május. 8, 17:12
Balsai Móni színművésszel telefonon beszélgettünk eddigi színpadi és filmes pályafutásáról, valamint arról, hogy az anyaság sok mindent megváltoztatott az életében. A Jászai Mari-díjas művész élvezi a szabadúszást, és új szerepben is kipróbálta magát: idősebb kollégáit faggatta egy pódiumbeszélgetésben. Emellett pedig új monodrámát próbál.

Ferenc pápa üzenete a járványtól szenvedő Indiának

2021. Május. 8, 16:34
Ferenc pápa Oswald Gracias mumbai bíboros érseknek, az indiai püspöki konferencia elnökének címezte üzenetét, melyben imáiról biztosítja az országot. Imádkozik az áldozatokért, Istenhez fohászkodik a betegek, a családok és a segítők számára erőért, kitartásért és lelki békéért.

„Maradjatok meg szeretetemben!” (Jn 15,9) – A figyelmes szeretet útja

2021. Május. 8, 16:00
Húsvét 6. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz

Kerényi Lajos: A tudomány Istenre talál

2021. Május. 8, 15:17
A Szent Gellért Kiadó által megjelentetett könyvben a 94 éves szerző, piarista szerzetes pap, író, teológus hit és tudomány kapcsolatát elemzi, megszólítva nemcsak a hívőket, hanem az életüket Isten nélkül élőket és a tudatos, lelkes keresőket is, akik hite szerint sokan vannak.

Minden forrásom – Online eucharisztikus lelkigyakorlat és imaiskola

2021. Május. 8, 14:28
Eucharisztikus lelkigyakorlatot szervez a Nyolc Boldogság Közösség és a Martineum Felnőttképző Akadémia Versegi Beáta Mária nővér, az Élet-Forrás. Az eucharisztikus élet lelkisége és gyakorlata című könyv szerzője vezetésével május 12. és 23. között.

Könyv a világ végén – Kaleidoszkóp tollal tükröztetve

2021. Május. 8, 13:46
Versemlékek sora jelent meg előttem, amikor megkaptam egy új ismerősömtől Ferdinandy György Könyv a világ végén című könyvét.

De hova lett az órám? – Az apa című filmről

2021. Május. 8, 13:01
Ki vagyok én? – teszi fel a kérdést a kamasz, és ha érzékenysége felnőttkorára is megmarad, rájöhet, hogy kimerítő választ élete végéig nem fog kapni rá. Ha képes a következetes gondolkodásra, akkor előbb-utóbb arra is rádöbbenhet, hogy talán nem is jól fogalmazott, hiszen a valódi dilemma sokkal inkább az, hogy ki az, aki kérdez.

A környezettudatosság megalapozható – A Föld hete a dombóvári katolikus óvodában

2021. Május. 8, 12:01
A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda pedagógiai programja szerint a külső világ megismerése során nagy hangsúlyt kell fektetni a teremtett világ megóvására. Fontos a személyes példaadás, hiszen a környezet szépségét, hasznosságát csak az tudja megmutatni másoknak, aki maga is felfedezte azt. Hogy mindezt hogyan valósítják meg, azt Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus mutatja be.

Ferences portrék Erdélyből

2021. Május. 8, 11:00
Az Erdélyi Ferences Rendtartomány 155 elhunyt rendtagjáról emlékezett és emlékezik meg májusban a déli imaóra keretében. Közülük néhány ismertebb arcot mutat be összeállításában a Romkat erdélyi katolikus hírportál.

„Kifejezi a katolicizmus egységét” – Az 1938-as eucharisztikus világkongresszus főoltáráról

2021. Május. 7, 20:59
Tizennégy pályamű közül választották ki, hogy kinek a terve alapján épül meg a főoltár az 1938-as eucharisztikus világkongresszusra. Ki volt Lechner Jenő, aki végül megnyerte a pályázatot, és hogyan valósultak meg az elképzelései a Hősök terén?

Szentmisét ünnepeltek Mindszenty bíboros halálának évfordulóján római címtemplomában

2021. Május. 7, 20:18
Mindszenty József halálának 46. évfordulóján, május 6-án este Michael Czerny SJ bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma menekültügyi részlegének titkárhelyettese mutatott be szentmisét a római Santo Stefano Rotondo-bazilikában – a Szentszéki Magyar Nagykövetség felkérésére.

Olvasóink segítségével 30 diáknak biztosított ösztöndíjat az Afréka Alapítvány Nigériában

2021. Május. 7, 19:27
Fodor Réka missziós orvos nigériai szolgálatát és az Afréka Alapítvány munkáját nem kell bemutatnunk olvasóinknak. Most egy különleges, de nem kevésbé fontos területen is segítséget nyújtott az alapítvány: 30 lánynak biztosított egyéves tanulmányi ösztöndíjat – olvasóink segítségének is köszönhetően. Minderről Fodor Réka számolt be május 7-én az alapítvány közösségi oldalán.

Kerekasztal-beszélgetést tartottak Newman bíboros szellemi örökségéről

2021. Május. 7, 18:55
Newman bíboros öröksége és a katolikus értelmiségi szellemi-lelki megújulás esélyei hazánkban címmel tartott konferenciát és kerekasztal-beszélgetést az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpontja május 6-án – a járvány miatt az online térben.

Gizella királyné koronája – Érsekségi ékességek (5.)

2021. Május. 7, 18:08
A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitünkből fakadó kultúra, kulturális értékek gondozását, méltó bemutatását. Az elmúlt évben kevesebb lehetőségünk adódott megismerni ezeket az értékeket, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozat indult a főegyházmegye honlapján. A negyedik részben Gizella királyné koronájának történetét mutatják be.

Közel 350 gyerek készített rajzot Szent Józsefről a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye versenyén

2021. Május. 7, 17:20
Május 6-án Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban tartották a Szent József, az apai szív című egyházmegyei rajzverseny díjkiosztó ünnepségét.

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 7-én

2021. Május. 7, 16:51
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia járványügyi intézkedései

2021. Május. 7, 16:45
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 7-én kiadott járványügyi rendelkezését olvashatják az alábbiakban.

Megújul az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet épülete – KÉPGALÉRIÁVAL

2021. Május. 7, 16:29
Március elején kezdődött meg az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet több mint 300 éves épületének teljes körű felújítása. A beruházás a tervek szerint 2023-ban fejeződik be.

Igaz, hogy elment? – Hatgyermekes édesapa a koronavírus áldozatai között

2021. Május. 7, 16:01
Részleteket közlünk Parák Eszter riportjából, amely a Máltai Szeretetszolgálat honlapján jelent meg.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A kiengesztelődés szentségének elmélyült megéléséért
Imádkozzunk azért, hogy a kiengesztelődés szentségét megújult mélységgel tudjuk megélni, és általa megtapasztaljuk Isten végtelen irgalmát.