Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 16 óra 52 perc

Szicíliából érkezik a Pápai Teológiai Akadémia új elnöke

2022. aug. 11, 17:57
Ferenc pápa Antonio Staglianòt, a szicíliai Noto püspökét nevezte ki a Pápai Teológiai Akadémia új elnökévé. A hatvanéves főpásztor a szintén olasz Ignazio Sanna érseket követi az intézmény élén. Antonio Staglianòt 1984-ben szentelték pappá, 2009-ben XVI. Benedek pápa nevezte ki püspökké, és Camillo Ruini bíboros szentelte fel ugyanabban az évben.

Egyházzenei fórumot rendeznek Kolozsváron

2022. aug. 11, 17:02
Kolozsvár nyolc templomában negyven kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotása csendül fel liturgikus keretben vagy koncert formájában augusztus 12–17. között.

Ferenc pápa a digitális tér hithirdetőinek: Vigyétek Krisztust a legmesszebbre a hálózat révén

2022. aug. 11, 16:09
Ferenc pápa videóüzenetet küldött a Hechos 29 elnevezésű nemzetközi találkozó résztvevőinek, azaz olyan fiatal „digitális evangelizátoroknak”, akik a mexikói Monterreyben gyűltek össze augusztus 5-én és 6-án. A digitális tér fiatal hithirdetőit a Szentatya arra biztatta, hogy „érezzék magukat az Egyház missziós küldetése részének” és „soha ne féljenek új távlatok és határok felé haladni”.

Új katolikus óvoda nyitja meg kapuit szeptembertől Debrecenben

2022. aug. 11, 15:15
Szeptember 1-jén megnyitja kapuit a debreceni Megtestesülés-templom kertjében épült Szent József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvodája, amelynek alapkőletételi ünnepsége tavaly novemberben volt. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Szűcs Mónikát nevezte ki az új intézményegység vezetőjévé.

Aldo Cavalli érsek a böjtről tanította a lelkigyakorlatozó magyar zarándokcsoportot Međugorjéban

2022. aug. 11, 14:20
Magyarországról érkezett zarándokoknak tartott lelkigyakorlatot Fra Marinko Šakota, Međugorje plébánosa, a Mladifest 2022 házigazdája az ifjúsági találkozó idején. A zarándokcsoportot Aldo Cavalli érsek, a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátora is meglátogatta, és a böjtről szóló tanításával gazdagította.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 11-én

2022. aug. 11, 14:09
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Auschwitzban mutatott be szentmisét Czerny bíboros Edith Stein meggyilkolásának 80. évfordulóján

2022. aug. 11, 13:25
Auschwitzban celebrált szentmisét augusztus 9-én Michael Czerny SJ bíboros a munkatábor szélén található kármelita kolostorban, megemlékezve Edith Stein halálának 80. évfordulójáról.

Püspöki Szent Liturgiában adtak hálát a múcsonyiak a megújult templomtoronyért és parókiaépületért

2022. aug. 11, 12:33
Augusztus 7-én a borsod-abaúj-zempléni Múcsony görögkatolikus hívei ünnepi Szent Liturgiára gyűltek össze, hogy hálát adjanak a Borsodi Főesperességhez tartozó Szent Péter és Szent Pál főapostoloknak szentelt templom felújított tornyáért és a templomhoz tartozó parókiaépületért, amelyeket Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szentelt meg.

Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón

2022. aug. 11, 11:40
Adja Isten, hogy sokszor, amikor szükségünk van rá, legyen részünk a Tábor-hegy örömében, amely mindig útravaló és tartalék keresztény életutunkon – mondta az Urunk színváltozása ünnepén, augusztus 6-án tartott elsőszombati Mária-köszöntőn Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke.

A Máltai Szeretetszolgálat programjában 150 ukrajnai menekült család évi vitaminkészletét állja a DM

2022. aug. 11, 10:49
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és három másik szervezet közreműködésének köszönhetően 260 ukrajnai menekült családot támogat a Drogerie Markt (DM) Magyarország drogériahálózat. A Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjában most 150 család jut egy évre elegendő vitamincsomaghoz.

Erdő Péter a felvidéki Ipolybalogon: A Szent Korona valódi ereklye vallási értelemben is

2022. aug. 10, 17:19
Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros, prímás celebrált szentmisét a felvidéki Ipolybalogon, a hagyományos Szent Korona Ünnep alkalmából, augusztus 7-én, vasárnap, a VII. Palóc Világtalálkozó zárónapján. Az esemény keretében leleplezték és a bíboros megáldotta a Szent Erzsébet parkban Esterházy János mellszobrát is.

Ferenc pápa katekézise: A java még hátravan!

2022. aug. 10, 16:24
Augusztus 10-én a vatikáni VI. Pál-teremben tartott általános kihallgatás keretében a Szentatya folytatta az öregkorról szóló katekézissorozatát. Jézus szavai alapján – „Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek” (vö. Jn 14,2) – az öregkorról mint a beteljesedés felé tartó időről, a reményről való hívő tanúságtétel idejéről elmélkedett.

A változás a hivatásunk – Betánia Napokat rendezett a Nyolc Boldogság Közösség Veszprémben

2022. aug. 10, 15:30
A Nyolc Boldogság Katolikus Közösség a Betánia Napok elnevezésű hosszú hétvégére várta a közösségi tagokat és az érdeklődőket július 29. és 31. között a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Voltak, akik gyermekeikkel érkeztek a lelkigyakorlatra, amelynek témáját idén – aktuális közös élettapasztalatunknak megfelelően – ezzel a szóval jelölték meg: Változásban.

Újabb segélyszállítmány érkezett Hamburgból a nyíregyházi Karitászhoz az Ukrajnából menekülőknek

2022. aug. 10, 14:45
Augusztus 4-én, a késő esti órákban immár negyedik alkalommal érkeztek Nyíregyházára Németországból a hamburgi kutyás mentők (BRH-Rettungshundestaffel Hamburg) munkatársai, akik újabb segélyszállítmánnyal támogatják az Ukrajnában dúló háború ártatlan áldozatait és a háború elől menekülőket.

Meghalt Archie – A Szentszék is reagált a brit kisfiú ügyére, akinek abbahagyták a lélegeztetését

2022. aug. 10, 13:54
Leállították a gépeket, amelyek Archie Battersbee-t táplálták. A 12 éves angol kisfiú április óta kómában volt, miután eszméletlen állapotban találtak rá egy veszélyes online játék után. Agyhalottnak nyilvánították, mesterségesen tartották életben egy londoni klinikán. Két órával a mesterséges lélegeztetés megszakítása után augusztus 6-án, helyi idő 12.15-kor meghalt Londonban – közölte édesanyja.

Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóját ünnepelték Szigligeten

2022. aug. 10, 13:02
Bódi Mária Magdolna (1921–1945) életéért és az általa Istentől kapott kegyelmekért adtak hálát augusztus 6-án Szigligeten. Ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György veszprémi érsek; koncelebrált Bedy Imre plébános, valamint Csonka Nándor, Csernai Balázs, Szalontai István és Tál Zoltán. Idén először kerékpáros zarándoklat indult Keszthelyről az eseményre.

Ötödször rendezték meg a nyári pedagógusakadémiát

2022. aug. 10, 12:13
Augusztus 3. és 6. között rendezték meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének szervezésében a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán, a „Járd végig!” program keretében a nyári pedagógusakadémiát, amelyen több száz külhoni magyar pedagógus vett részt.

Mutatkozzon meg Krisztus az arcunkon, a tetteinkben – Beszélgetés Hummelné Oláh Évával

2022. aug. 10, 11:25
Augusztus 5. és 7. között Budapesten, a Patrona Hungariae Gimnáziumban „Virrasszatok és imádkozzatok!” (Mk 14,3) mottóval, Székely János szombathelyi megyéspüspök lelki vezetésével rendezték meg a IV. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot. Hummelné Oláh Évával, a Boldog Ceferino Intézet munkatársával beszélgettünk.

A Tábor-hegyi színeváltozást ünnepelték a Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó hegyen

2022. aug. 10, 10:44
Augusztus 6-a egyházunk liturgikus hagyománya szerint a kisebb Krisztus-ünnepek közé tartozik, ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus Tábor-hegyi színeváltozását. Szép, meghitt ünnepet ültek a Csíksomlyóhoz tartozó Salvator-kápolna búcsúján résztvevők.

Családi fesztivált és kirakodóvásárt rendeznek Szombathelyen

2022. aug. 10, 09:56
A nyár utolsó napjaiban az I. Életforrás Családi Fesztivál és Kirakodóvásár kínál izgalmas programokat Szombathelyen.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.