Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 1 óra 38 perc

Bemutatták a főszékesegyházi orgonát Veszprémben

1 óra 40 perc
Egy orgona születése címmel Dankos Attila, a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház zeneigazgatója mutatta be az érdeklődőknek a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) zárónapján, október 1-jén, vasárnap délután a templom felújított és kibővített hangszerét, amely az Európa Kulturális Fővárosa programban is kiemelt jelentőséget nyer.

Közösségben a teremtett világért – Újra várják a Laudato si’-animátornak jelentkezőket

2 óra 14 perc
A Laudato si’ Animátorprogram 2022 őszén indult hazánkban, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület koordinálásával. Az eddigi két tanfolyamon nyolcvannál több munkatárs végzett, akik már meg is kezdték közösségeikben a cselekvést Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája szellemében. Szeptember végén új kurzus indult, amelyre még október 5-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.

Hit, tudás, mesterséges intelligencia – Teológia és tudomány találkozása a KATTÁRS-on

2 óra 51 perc
A hit és a tudás mint életalakító erő a mesterséges intelligencia korában címmel Janka Ferenc, a Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettese és Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja Sebestyén Józseffel, a Veszprémi Érseki Főiskola rektorával beszélgetett a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) zárónapján, október 1-jén Veszprémben.

Ferenc pápa levele a vietnámi katolikusokhoz: A pápai képviselet legyen híd a felek közt

3 óra 45 perc
A Szentatya levélben köszönti a vietnámi katolikusokat abból az alkalomból, hogy megállapodás született a Vatikán és a vietnámi kormány között a szentszéki állandó képviselet felállításáról.

Kultúra piaci alapon? – Beszélgetés a Veszprém, Európa kulturális fővárosa projektről a KATTÁRS-on

4 óra 29 perc
A Veszprém-Balaton (VEB) 2023 által támogatott szakrális témájú pályázatokról rendeztek beszélgetést a veszprémi Dubniczay-palotában, Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 projektfejlesztési tanácsadója; Loószné Dömötör Enikő, a Veszprémi Érsekség irodavezetője és Vikman Pál, a VEB2023 komolyzenei projektmenedzsere részvételével október 1-jén, a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) keretében.

Az egyházi felsőoktatási intézmények belső minőségbiztosításáról tartottak konferenciát Pécsett

5 óra 8 perc
Az egyházi felsőoktatási intézmények belső minőségbiztosításáról az ESG szerint címmel rendezett kétnapos, gyakorlatorientált konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Pécsett. Az ESG (European Standards and Guidelines) a felsőoktatási minőségbiztosítás európai alapdokumentuma.

Tíz éve szentelték fel először vagy másodszor a munkácsi Szent Márton-székesegyházat

5 óra 53 perc
Munkácson szeptember 28-án emlékeztek meg a Szent Márton-székesegyház 2013-as felszentelésének 10. évfordulójáról. Ebből az alkalomból mutatott be szentmisét Zsarkovszkij Péter, a munkácsi egyházmegye általános helynöke Irénej Pohorelycev OP koncelebrálásával.

Ebben a tanévben is meghirdetik a Görögkatolikus Tudásolimpiát

6 óra 25 perc
A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola a 2023/24-es tanévben is meghirdeti a Görögkatolikus Tudásolimpia elnevezésű levelezős tanulmányi versenyt. Jelentkezési határidő: október 10.

„Egy kis morzsa a mennyei körülményekből” – Gaswan Zerikly szír zongoraművész Pécsen

7 óra 4 perc
Az Ars Sacra Fesztivál idei pécsi programjainak egyik különlegessége volt Gaswan Zerikly szír zongoraművész koncertje szeptember 22-én Pécsett, a Dóm Kőtárban.

„Isten térerejében az ő meghosszabbított kezei vagyunk” – Ministránstalálkozót rendeztek Egerben

7 óra 51 perc
Több száz fiatal, kísérőik, hitoktatóik, ministránsvezetőik, lelkipásztoraik vettek részt szeptember 30-án az egri bazilikában az Egri Főegyházmegye ministránstalálkozóján, amelynek főcelebránsa Jozef Hal’ko pozsonyi segédpüspök volt, aki Ternyák Csaba érsek meghívására érkezett Egerbe.

Ferenc pápa: Testvéreim, bűnösök lehetünk, romlottak azonban nem!

2023. okt. 1, 17:46
Október elsején a Szentatya a vasárnapi evangélium alapján az őszinteség megőrzésének, az Istennel való bátor párbeszédnek a fontosságáról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozásakor, majd több fontos témát is érintett, például apostoli buzdítást ad ki Lisieux-i Szent Terézről, érdemes belekóstolni a rózsafüzér imádkozásába, november 6-án a világ minden tájáról érkező gyermekekkel fog találkozni.

Megszüntették az eljárást a marosvásárhelyi katolikus gimnázium volt igazgatója ellen

2023. okt. 1, 17:02
Megszüntette a bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tamási Zsolt, a felszámolt marosvásárhelyi katolikus iskola volt igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen – jelentette be a volt intézményvezető szeptember 29-én Marosvásárhelyen.

Udvardy György a KATTÁRS zárómiséjén: Mi vagyunk azok, akik az örömöt és a reményt megélhetjük

2023. okt. 1, 16:02
Október elsején délelőtt Udvardy György érsek mutatta be a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) zárómiséjét Veszprémben. A következő évi szervezés feladatait az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kapta meg, a kompendiumot Fábry Kornél segédpüspök vette át. Szent Mihály-naphoz kötődően a szentmisén, melyen a Pueri Cantores találkozó gyermekkórusai szolgáltak, megáldották a pásztorokat is.

Ferenc pápa videobeszélgetést folytatott egy vatikáni tisztviselő 95 éves nagymamájával

2023. okt. 1, 15:30
Ferenc pápa szeptember 2-án felhívta a 95 éves Sosamma Antony asszonyt, George Koovakad prelátus nagymamáját. A vatikáni tisztviselő szervezi a pápa apostoli útjait.

Kortárs művészeti kiállítás nyílt Hamvas Béla tiszteletére a nagyváradi püspöki palotában

2023. okt. 1, 15:00
Különleges tárlat házigazdája szeptember 23-tól az esztendő végéig a nagyváradi püspöki palota. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Meditációs objektumok címmel a főpásztori rezidencia második emeleti kiállítótermeiben rendezte meg Hamvas Béla emlékkiállítását, a filozófus-író születésének 125. évfordulója alkalmából.

Égbe szökő romanika – A szépséges lébényi templom

2023. okt. 1, 14:02
Katedrális méretű, lenyűgöző szépségű, román stílusú templomot látogattunk meg a kora nyáron Lébényben. Ahogyan közeledünk a templom felé, először a két egyszerű, hasábformára felépített tornyot pillanthatjuk meg, majd a nagyon is változatos formaképzésű, arányos homlokzatot is.

Az élet igéje – 2023. október

2023. okt. 1, 13:00
Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére.

Szeretete egybegyűjt minket

2023. okt. 1, 12:00
Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Lisieux-i Kis Szent Teréz – A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító

2023. okt. 1, 06:00
Lisieux-i Szent Teréznek, a „kis út” szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.

Útravaló – 2023. október 1., évközi 26. vasárnap

2023. okt. 1, 05:01
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.