Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 10 óra 41 perc

Ismerjük fel az Úr arcát minden testvérünkben – Hét éve járt Ferenc pápa Lampedusán

2020. júl. 8, 17:54
2013. július 8-i lampedusai látogatásának évfordulója alkalmából a pápa szentmisét mutatott be a Szent Márta-ház kápolnájában július 8-án, szerdán 11 órakor.

„Isten szolgálatára, az ő egyháza javára” – Bacsó Róbert diakónusszentelése Ungváron

2020. júl. 8, 17:09
Majnek Antal megyéspüspök június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén Ungváron állandó diakónussá szentelte Bacsó Róbertet. Az ünnepi szentmisén részt vettek a munkácsi egyházmegye magyar nyelvű papjai, Megyesi László állandó diakónus, valamint ungvári és Ungvár környéki hívek.

Jézus vére tapinthatóvá teszi Isten szeretetét! – Szent Vér búcsú Bátán

2020. júl. 8, 16:22
Július 5-én, vasárnap délelőtt számos helyről érkeztek zarándokok Bátára, hogy a Szent Vér-kegyhelynél közösségben ünnepeljenek. A Szent Vér búcsú alkalmából Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke mutatott be szentmisét.

Ravasi bíboros Ennio Morriconéról: A „szent” teljes életművén végigvonult

2020. júl. 8, 15:37
„Ha folytatni fogjátok az igazságtalanságokat, akkor Isten zene nélkül hagy.” Ebben a Cassiodorustól származó idézetben látta összefoglalva Ennio Morricone, a július 6-án 91 éves korában elhunyt nagy zeneszerző azt a lelki látásmódot, amely zenei alkotásait jellemezte.

Átadták a új görögkatolikus látogatóközpontot Debrecenben

2020. júl. 8, 14:52
A Hajdúdorogi Főegyházmegye és Debrecen város önkormányzata közösen épített turisztikai látogatóközpontot az Attila téren. Az épület megáldását és ünnepélyes átadóját július 5-én rendezték.

Az amerikai püspökök elítélik a Legfelsőbb Bíróság újabb döntését az abortuszról

2020. júl. 8, 14:08
Az Amerikai Egyesült Államokban június 29-én a Legfelsőbb Bíróság 5:4 szavazati arányban elutasította Louisiana állam abortusztörvényét, amely az egyik legszigorúbb az országban. A püspöki konferencia csalódásának adott hangot a döntés kapcsán.

Arra lettünk teremtve, hogy kibontakozzunk – Elballagtak a nagyváradi Szent László-líceum diákjai

2020. júl. 8, 13:24
A nagyváradi székesegyház előtti téren tartották a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákjainak ballagását június 26-án, pénteken. Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be az iskola diákjai, szüleik és tanáraik részvételével.

Pályázat a vallásos könnyűzene támogatására

2020. júl. 8, 12:47
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatni kívánja azokat a zenészeket, akik a vallásos könnyűzenei kultúrát magasabb szintre emelik. Négy kategóriában is meghirdették az augusztus 10-ig benyújtandó pályázatot.

Bartholomaiosz pátriárka levele Ferenc pápának Szent Péter és Pál apostolok ünnepén

2020. júl. 8, 12:01
A járvány miatt a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus idén nem küldhetett delegációt a szentmisére, amelyet Ferenc pápa június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok, Róma védőszentjei liturgikus ünnepén mutatott be a Vatikánban. I. Bartholomaiosz pátriárka levélben köszöntötte a pápát, amelynek fordítását a L’Osservatore Romano vatikáni napilap július 4-i száma tette közzé.

Családi házból lett Isten háza – Kápolnát szenteltek Egerben

2020. júl. 8, 11:17
A 2008-ban alapított Egri Görögkatolikus Szervezőlelkészség közössége eddigi legfontosabb ünnepéhez érkezett július 5-én, amikor Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke felszentelte a kápolnájukat.

Egy élet összegzése: Nemeshegyi Péter SJ felemelő vallomása a papi hivatásról

2020. júl. 7, 20:29
A magyar jezsuiták weboldala Nemeshegyi Péter SJ temetésének napján, július 2-án egy néhány évvel ezelőtt írt vallomásával vett búcsút a 97 évesen elhunyt jezsuitától.

Az umbriai Norcia városában megtalálták a négy évvel ezelőtt romba dőlt bazilika harangjait

2020. júl. 7, 19:46
Több méter mély törmelékréteg alatt találták meg a 2016-os földrengésben összedőlt norciai Szent Benedek-bazilika elveszett harangjait – jelentette Umbria tartomány műemlékvédelmi felügyelősége. A bronzból öntött harangok, amelyeket négy éve kerestek a romok között, teljes épségben kerültek elő.

Egy elfeledett válság: 2,2 millió ember az éhhalál szélén Burkina Fasóban

2020. júl. 7, 18:58
A következő hónapokban több mint 2,2 millió Burkina Fasó-i lakos halhat éhen a háborúk és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. 2020-ban a súlyos éhínség által sújtott emberek száma a tavalyi év háromszorosa. A Fides hírügynökségnek küldött üzenetében a Burkina Fasó-i Karitász igazgatója, Constantin Sere atya számolt be a szükséghelyzetről.

„Az iga testre szabott, mint egy ortopéd cipő” – A Vajdaságban segített a Karitász orvosmissziója

2020. júl. 7, 18:07
Immár harmadszor szervezett orvosmissziót a Katolikus Karitász Muzslyán, Nagybecskerektől csupán néhány, Budapesttől 330 kilométer távolságra, az ezeréves határ közelében, a mai Szerbia területén. Július 3–5-én került sor a karantén utáni első szűrésekre, vizsgálatokra.

Közel hétezer abortusz egy év alatt Írországban – A püspökök segítésre szólítanak ítélkezés helyett

2020. júl. 7, 17:21
Írországban 1735 ember hunyt el a koronavírus-járvány következtében június 30-ig, ami az egész ír nemzetet fájdalommal tölti el. Ezzel ellentétben csend övezi az egészségügyi minisztérium által kiadott ötoldalas jelentést, melyet ugyancsak június 30-án tettek közzé. E szerint tavaly 6666 terhességmegszakítást hajtottak végre az országban – mutat rá az ír püspöki konferencia életvédelmi bizottsága.

Kópházán köszöntötték Sarlós Boldogasszonyt a horvát anyanyelvű hívek

2020. júl. 7, 17:10
A gradistyei horvát hívek július 5-én zarándoklattal, szentmisével és agapéval ünnepelték a kópházi Sarlós Boldogasszony-templomban őrzött Loretói Fekete Madonna-kegyszobor ősi búcsúját. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Mogyorósi Márk Ányos OSB tihanyi bencés atya, a Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsának vezetője volt.

Jakubinyi György portréjával bővült a gyulafehérvári püspöki arcképcsarnok

2020. júl. 7, 16:32
A gyulafehérvári érseki palota nagyebédlőjében lévő püspöki arcképsorozat része lett Jakubinyi György nyugalmazott főpásztor portréja. Valovits László alkotását a művész és a főegyházmegyei központi hivatal munkatársainak jelenlétében Kovács Gergely gyulafehérvári érsek leplezte le július 3-án.

Ötven éve szentelték pappá Ódor Imrét

2020. júl. 7, 16:25
Ódor Imre plébános, címzetes esperes és tiszteletbeli kanonok aranymisét ünnepelt július 4-én a Zala megyei Szepetneken.

„Igen a szeretetre” – Fogadalomtételt ünnepeltek Rómában az iskolanővérek

2020. júl. 7, 15:47
Ünnepelt a Boldogasszony Iskolanővérek közössége Rómában: július 3-án kilenc novícia tette le elsőfogadalmát, köztük Geröly M. Sára, a magyar rendtartomány tagja.

Megkaphatják művelésre az egyházi földeket a hívek Libanonban

2020. júl. 7, 15:04
Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka arra kérte a libanoni püspököket, bocsássák a plébániai hívek rendelkezésére az egyházmegyéjükhöz tartozó termőföldeket, hogy megművelhessék azokat. Ezzel segítik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat.