Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 1 nap 14 perc

Egész novemberre kiterjesztik a halottak napi búcsú elnyerésének lehetőségét

2020. okt. 24, 17:34
Október 22-én, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján az Apostoli Penitenciária rövid dekrétumot tett közzé, mely a világjárvány rendkívüli körülményeire alkalmazza a mindenszentek és halottak napja ünnepeihez kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének feltételeit. Az érvényes és kötelező lelki feltételek betartásával egész novemberben teljes búcsút lehet szerezni az elhunyt lelkek javára.

Felújították a Pannonhalmi Főapátság plébániaépületét

2020. okt. 24, 16:52
A magyar falu program célja, hogy a falvakban a városokhoz hasonló életminőségben élhessenek az emberek, ezért a kormány minden olyan szervezetet támogat, melyek összefogása révén ez a cél elérhető – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos október 22-én, csütörtökön Pannonhalmán.

Legyen életünk szeretetválasz!

2020. okt. 24, 16:00
Évközi 30. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 22,34–40)

Hegedűs 2 László Isten gyermekei kiállítása a székesfehérvári Szent Korona Galériában

2020. okt. 24, 15:09
Megnyílt Hegedűs 2 László alkotásaiból az Isten gyermekei kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A galéria falain negyven transzcendens gyerekarc veszi körül a kiállítás fő képét, egy sérült korpuszt. „A gyermekarcok mintha távolról kerülnének kontextusba az emberrel”. mintha mondani akarnának valamit nekünk. És ez mintha a lényeg – vallja az idén hetvenéves művész.

Akitől áldást kérnek a vizsga előtt – Pacifika nővér a fazekak között és a lánykollégium élén

2020. okt. 24, 14:26
Bereczki Silvia beszélgetett a Mallersdorfi Ferences Nővérekhez tartozó Pacifika nővérrel, aki 2016 óta egy egész leánykollégiumról gondoskodik.

Ferenc pápa élelmiszer-adományt küldött egy kolumbiai egyházmegyének

2020. okt. 24, 13:34
A Populorum Progressio Alapítvány közreműködésével Ferenc pápa támogatásáról biztosította a venezuelai elvándorlókat, akik országukból menekülve Kolumbiában keresnek jobb életfeltételeket.

C. S. Lewis gondolatai a Covid-19-járvány idején

2020. okt. 24, 12:50
A jezsuita America Magazine hívta fel a figyelmet a napokban C. S. Lewis (1898–1963) 1939 őszén elhangzott oxfordi beszédére, amelyben az író azt ecseteli, milyen szerepe lehet a tudásnak és a szépség keresésének rendkívüli történelmi helyzetekben. A beszédéből vett részlet a Vigilia szerkesztőségének Facebook-oldalán olvasható.

Emberkereskedelem – A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartottak továbbképzést

2020. okt. 24, 12:01
A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartott Emberkereskedelem címmel továbbképzést a Solwodi (Solidarity with women in distress – Szolidaritás a szükségben levő nőkkel) Hungary Egyesületet. Nyúl Viktor pasztorális helynök köszöntötte és mutatta be az egyesületet a Magtár Látogatóközpontban.

Mit is mondott Ferenc pápa a polgári együttélésről?

2020. okt. 24, 08:02
A világsajtó első oldalaira került a „Francesco” című új dokumentumfilm, amely Ferenc pápa életével és szolgálatával foglalkozik, és amelynek egyik jelenetében Ferenc pápa arra szólít fel, hogy szülessenek törvények, amelyek lehetővé teszik az azonos nemű párok polgári együttélését.

Útravaló – 2020. október 24.

2020. okt. 24, 05:00
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót.

Az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek a székesfehérvári bazilika emlékkeresztjénél

2020. okt. 23, 17:59
A székesfehérvári püspökség imádságos ökumenikus megemlékezést tartott: az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek a székesegyház emlékkeresztjénél. A történelmi egyházak képviselői mellett az ünnepségen többek között Cser-Palkovics András polgármester és ’56-os veteránok is részt vettek.

A kongói püspökök tiltakoznak az ország lebénítása ellen

2020. okt. 23, 17:23
„Mélységesen elszomorít minket a politikai szereplők vérlázító közönye, miközben az ország a csőd szélén áll” – jelentették ki a Kongói Demokratikus Köztársaság püspökei a Fides hírügynökségnek küldött levelükben, melyben beszámoltak a politikai krízis és annak következményei miatt kialakult patthelyzetről. „A koalíció bénultsága az ország életének minden területét eléri és megmételyezi.”

Debrecen elismerését kapta meg a görögkatolikus Lautitia kóruscsalád

2020. okt. 23, 16:57
Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 64., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett a Kölcsey Központban. Az október 22-i ünnepi közgyűlésen ismerték el mások mellett a Lautitia kóruscsalád munkáját is.

Székely János: Mit szabad bevinnie egy pedagógusnak az óvodába vagy az iskolába, és mit nem?

2020. okt. 23, 16:32
Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökének írását adjuk közre.

A Szentszék mindent megtesz a belarusz érsek hazatérése érdekében

2020. okt. 23, 16:02
Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsek augusztus 31-én Lengyelországból készült hazatérni, amikor a rendőrség feltartóztatta a határon, és megakadályozta, hogy belépjen Belarusz területére. Az érsek októberben Rómában járt, és találkozott Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral és Paul Richard Gallaghar érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Bajbajutott munkatársuknak gyűjtenek a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

2020. okt. 23, 15:00
Tragikus esemény történt a Hajdúdorogi Főegyházmegye intézménycsaládjában. A főegyházmegye gyűjtést indított a tűzeset miatt otthonát elvesztő munkatársuk megsegítésére.

Orosz tankok között hallgatnak a harangok – Az ’56-os forradalom a képzőművészet nyelvén

2020. okt. 23, 14:04
Tüzet okádó harckocsik dübörögnek az éjszakában a Kálvin téren, a Nagykörút és a Király utca sarkán. Szétlőtt épületek mindenfelé, a Rókus-kápolna romokban, halottak és törmelék az utcákon. Lángoló lakóházak Budapesten, égnek az egykori bérpaloták; aligha lehetett könnyű tűzoltókat találni akkoriban.

Keszthelyi diákok is csatlakoztak a világméretű Mária-imádsághoz

2020. okt. 23, 13:02
Október 18-án világszerte sok gyermek imádkozta a rózsafüzért a békéért és az egységért; az iskolák október 19-én tartották meg a közös imádságot. A keszthelyi ranolderes diákok a főtéri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban csatlakoztak a világméretű kezdeményezéshez; a premontrei szakgimnázium tanulói a kármelita bazilikában, ahol Udvardy György érsek is bekapcsolódott a Mária-ájtatosságba.

Rakacaszenden rendhagyóan ünnepelték a templombúcsút

2020. okt. 23, 12:01
Rakacaszenden október 4-én ünnepelték a templombúcsút, ami idén több szempontból is különleges lett: Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mutatta be a Szent Liturgiát, megáldotta az új haranglábat és a felújított parókiát. Kondás András nyolc év szolgálat után elköszönt a parókiától, helyét Balogh Győző vette át.

Podcastsorozatot indított a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága

2020. okt. 23, 06:44
Október 22-én podcastsorozatot indított a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

Egyetemes: Bolygónk erőforrásainak tiszteletben tartásáért
Imádkozzunk azért, hogy bolygónk erőforrásait ne kizsákmányoljuk, hanem igazságos és tiszteletteljes módon megosszuk.