Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 21 óra 40 perc

Az imádságot elmélyítő segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma a 2025-ös szentévre

2024. feb. 28, 17:43
A vatikáni Evangelizáció Dikasztériuma új segédanyagot tett közzé az imáról, azzal a céllal, hogy a híveket „az ima mint Istennel folytatott személyes párbeszéd elmélyítésére”, valamint hitük és elkötelezettségük átgondolására buzdítsa a mai világban.

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 28-án

2024. feb. 28, 17:03
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Parolin bíboros az ukrajnai háborúról: Sajnos egyelőre nincs kilátás a tárgyalásokra

2024. feb. 28, 16:58
A bíboros államtitkár február 26-án, a római Szeplőtelen Fogantatás Bőrgyógyászati Intézet (IDI) új diagnosztikai osztályának felavatásán az újságírók kérdéseire válaszolva nyilatkozott az olaszországi tüntetésekről, a pápa egészségi állapotáról, Alekszej Navalnij halála kapcsán, az ukrajnai háborúról, a brüsszeli gazdatüntetésekről, illetve a keresztények elleni támadásokról Burkina Fasóban.

Szent Gellért Kupa Rapid Sakkbajnokság Tabon

2024. feb. 28, 16:47
Február 17-én rendezték a „Tíz Város a Magyar Sakkozásért Program” Szent Gellért Kupa Rapid Sakkbajnokságát a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában. A Somogy Vármegyei versenysorozat 5. fordulójaként meghirdetett alkalomról és az intézményben zajló sakkoktatásról Nagy-Kálsecz Mariann főigazgató beszámolóját adjuk közre.

Szavainknak teremtő ereje lehet, mint Jézuséinak – „Újítsd meg csodáidat!” konferencia Budapesten

2024. feb. 28, 16:13
A Cor et Lumen Christi Közösség idén is megrendezte az Újítsd meg csodáidat! konferenciát. Az elnevezést Szent XIII. János pápa zsinati imádsága – „Szentlélek, újítsd meg korunkban csodáidat mint új pünkösdöt!” – ihlette. Február 24–25-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportcsarnoka adott otthont az eseménynek, melynek keretében gyógyító alkalom és szentségimádás is volt.

Ferenc pápa katekézise: Ne akarjunk okosabbak lenni Istennél, és ismerjük el gyöngeségeinket!

2024. feb. 28, 15:27
Február 28-án a Szentatya folytatta a „főbűnökről” és az erényekről szóló katekézissorozatát. A mai alkalommal két olyan „főbűnről”, jellemhibáról elmélkedett, amelyek kéz a kézben járnak: az irigységről és a kevélységről.

Budapest-Rákoshegyen rendezik meg májusban a Teréz Misszió XV. Országos Találkozóját

2024. feb. 28, 14:45
Május 4-én, szombaton a budapest-rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templomban rendezik meg a Teréz Misszió országos találkozóját. A Bruno Thevenin francia lelkipásztor által alapított, Lisieux-i Szent Terézről nevezett közösség tagjai a papokért és új hivatásokért imádkoznak naponta. Hazánkban immár tizenötödik alkalommal rendezik meg találkozójukat.

Kórházi kivizsgáláson esett át Ferenc pápa

2024. feb. 28, 14:25
Miután az elmúlt héten több programját is le kellett mondania enyhe betegség miatt, február 28-án – a Szentszéki Sajtóközpont tájékoztatása szerint – Ferenc pápa rövidebb kórházi kivizsgáláson esett át.

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Burkina Fasó-i templomban és mecsetben történt merényletek miatt

2024. feb. 28, 13:48
Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával február 27-én, kedden Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Laurent Dabiré püspöknek, Burkina Faso és Niger püspöki konferenciája elnökének a vasárnap történt merényletek kapcsán, melynek következtében egy katolikus templomban 15 imádkozó hívőt, egy mecsetben pedig 14 imádkozó muszlim férfit öltek meg terroristák.

Az Egyház építési terület? – Martin Werlen OSB új könyve

2024. feb. 28, 13:02
A remény építési területei címmel jelent meg Martin Werlen egykori einsiedelni bencés apát új könyve február 12-én. A svájci katolikus hírportál, a kath.ch összefoglalóját közöljük a Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldaláról.

Mai evangélium – 2024. február 28.

2024. feb. 28, 00:01
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 20,17–28

A maffia elrendelte, hogy tilos misére járni – Patriciello atya bátran néz szembe a bűnszervezettel

2024. feb. 27, 20:48
Egy rendkívüli papról olvashatnak az alábbiakban, aki félelem nélkül veszi fel a harcot a Nápoly környéki maffiaszervezet, a camorra és a köreikben működő drogbandák főnökeivel, felelősségvállalásra hívja az állami és regionális vezetőket, akik magára hagyták Caivanót, ezt a végletesen leromlott állapotú települést, ahová 45 éve földrengéskárosultakat és hajléktalanokat költöztettek.

Minden idők emberéhez szól – Deák Hedvig OP a 750 évvel ezelőtt elhunyt Aquinói Szent Tamásról

2024. feb. 27, 20:00
Az idei esztendőben világszerte megemlékeznek arról, hogy hétszázötven évvel ezelőtt, 1274. március 7-én adta vissza lelkét a Teremtőnek Aquinói Szent Tamás domonkos szerzetes, pap, minden idők egyik legnagyobb filozófusa és teológusa. Az „angyali doktort” XIII. Leó pápa 1880-ban minden katolikus tanítói tevékenység védőszentjévé tette.

Miért gyónjak? – Krakomperger Zoltán általános helynök nagyböjti prédikációsorozata (1. rész)

2024. feb. 27, 19:03
Mit, miért és hogyan gyónjak? címmel tart nagyböjti prédikációsorozatot Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke a debreceni Szent Anna-székesegyházban péntekenként a 18 órakor kezdődő szentmiséken. Az első alkalom február 16-án volt. Az alábbiakban ebből közlünk részleteket.

Tóth Tamás, az MKPK titkára tartott előadást a szabadkai hitismereti napon

2024. feb. 27, 18:11
A helyi Keresztény Értelmiségi Kör február 24-én könyvbemutatóval egybekötött hitismereti napot szervezett Szabadkán a diákotthonban. Az előadó Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, egyetemi tanár volt. Nagy érdeklődés mutatkozott a program iránt, mintegy száz résztvevő érkezett a Vajdaság 16 településéről.

A végidőkről elmélkedtek az Apor-főiskola teológiai konferenciáján

2024. feb. 27, 17:20
A végidő teológiája címmel rendezték meg idén az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) hagyományos teológiai konferenciáját február 24-én Vácott. Az intézmény honlapján megjelent beszámolót az alábbiakban szerkesztve közöljük.

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 27-én

2024. feb. 27, 16:54
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Elraboltak, majd megöltek négy ortodox szerzetest Etiópiában

2024. feb. 27, 16:35
A Szükséget Szenvedő Egyház (Aid to the Church in Need, ACN) pápai jogú segélyszervezet február 26-i jelentése szerint Etiópiában megölték azt a négy ortodox szerzetest, akiket február 22-én raboltak el Zequala monostorából. Az etióp ortodox tewahedo egyház közlése szerint a kolostor adminisztrátorát, titkárát, egy tudós teológust és egy aszkéta szerzetest hurcoltak el.

Nem szokványos borkóstolót tartanak a Sapientia-napon

2024. feb. 27, 15:47
A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán nem szokványos módon szeretnék megízleltetni a borokat a Sapientia-nap keretében március 9-én. Mindenkit szeretettel várnak A bor „ízei” a teológiában, filozófiában, életünkben című tanulmányi napon.

Elhunyt Fekete József nyugalmazott erdélyi lelkipásztor

2024. feb. 27, 14:57
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a nagybányai egyházközség és a rokonság nevében tudatja, hogy Fekete József nyugalmazott lelkipásztor életének 78., papságának 54. évében szentségekkel megerősítve, február 26-án visszaadta lelkét Teremtőjének.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.