Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 40 perc 52 másodperc

Ferenc pápa gyógyszeradományt küld Törökországba a földrengés sérültjeinek

58 perc 58 másodperc
A pápa tízezer doboz gyógyszert juttat el Törökországba, hogy segítse a februári súlyos földrengésben megsérült emberek felépülését. Konrad Krajewski pápai főalamizsnás Törökország szentszéki nagykövetségével együttműködve küldte el a gyógyszereket. Eközben az olasz püspökök is adománygyűjtő kampányba kezdtek a szíriai és törökországi katasztrófa elszenvedőinek megsegítésére.

Útnak indították a Magyarország Passió programot: országszerte 18 előadás jön létre

1 óra 44 perc
A Magyarország Passió program keretében, melynek médiatámogatója az Új Ember hetilap és a Magyar Kurír portál, az idén passiójáték-szervező képzés indult, és ennek eredményeként 18 új passiójáték jön létre az országban. A Krisztus megváltó szenvedését és kereszthalálát színre vivő előadásokat sajtótájékoztató keretében, március 29-én indították útjára a Pasaréti Közösségi Házban.

A határon túli magyarokat is bevonja az Emlékhely Névtér bővítésébe a Nemzeti Örökség Intézet

1 óra 45 perc
A határon túli magyar közösségek segítségét kérte Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Kárpát-medencei magyar emlékhelyek feltérképezéséhez és az adatbázis bővítéséhez. Március 22. és 24. között a NÖRI munkatársaival erdélyi körutat tett, mely során bemutatták a magyar közösségeknek a Magyar Nemzeti Névtér és az Emlékhely Névtér célkitűzéseit.

Külön útvonalat alakítottak ki a zarándokoknak és az imádkozó híveknek a Szent Péter-bazilikában

2 óra 27 perc
A Szent Péter-bazilikába való bejutás gyorsabbá és egyszerűbbé tétele érdekében az imádkozni és a szentségekben részesülni kívánó hívek számára március 28-tól kísérleti céllal új beléptető kapu nyílt a Szent Péter téren, illetve külön útvonalat jelöltek ki a bazilikában.

Főpásztori látogatás a bánrévei katolikus iskolában és tagintézményeiben

3 óra 10 perc
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Serényfalván, a Szent Mihály Katolikus Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájában kezdte főpásztori látogatását Ternyák Csaba egri érsek március 29-én. Ezt követően az anyaintézményben, a bánrévei Szent Mihály Katolikus Általános Iskolában és annak szintén Bánrévén található, Szent Ágnesről elnevezett tagóvodájában fogadták a főpásztort.

Francia püspökök a tüntetésekről: Riasztó tünetei annak, milyen állapotban van a társadalom szövete

3 óra 54 perc
A francia püspökök mély aggodalmukat fejezik ki az erősen feszült légkör, a franciaországi nyugdíjreform elleni, sokszor erőszakos tüntetések miatt. A Francia Püspöki Konferencia (CEF) elnöke, Éric de Moulins-Beaufort beszélt erről, amikor március 28-án reggel megnyitotta a francia főpásztorok plenáris ülését Lourdes-ban.

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 30-án

4 óra 20 perc
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán, miután előző nap légúti fertőzéssel kórházba került.

Minden a kegyelem forrása lehet – Kaszap István jezsuita novíciusra emlékeztek Székesfehérváron

4 óra 37 perc
Kaszap István születésének 107. évfordulóján, március 25-én Spányi Antal püspök meghívására cserkésztalálkozót tartottak Székesfehérváron, mely a hitvalló jezsuita novícius tiszteletére bemutatott szentmisével zárult. Az eseményen egy 19 éves fiatal átadta a szent életű kispap közbenjárásának tulajdonított gyógyulását tanúsító dokumentumokat a boldoggá avatásáért felelős viceposztulátornak.

Találkozásra hívták az egyházközségi képviselő-testületi tagokat Kaposváron

5 óra 20 perc
Március 25-én a Kaposvári Egyházmegyében működő, plébániai képviselő-testületi tagok találkoztak a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban. Az alkalmon Tomanek Péter, a Kaposvári Püspökség irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévő tagokat, majd Varga László megyéspüspök osztotta meg gondolatait.

Ferenc pápa egészségi állapota fokozatosan javul

5 óra 38 perc
Ferenc pápánál március 29-én, szerda délután a római Gemelli klinikán légúti fertőzést állapítottak meg, amely néhány napos kórházi kezelést igényel. Állapota javul, kezelése folytatódik – adta hírül a Szentszék sajtószolgálata március 30-án kora délután.

Elhunyt Kipke Tamás író, újságíró, az Új Ember volt főszerkesztő-helyettese

2023. már. 29, 17:37
Megrendüléssel értesültünk arról, hogy életének 71. évében, március 29-én elhunyt Kipke Tamás író, költő, újságíró – kollégánk. Csaknem negyven éven át – sokáig főszerkesztő-helyettesként – dolgozott az Új Ember munkatársaként.

Alapítójuk ünnepén újították meg fogadalmukat a piarista nővérek Nagykárolyban

2023. már. 29, 16:42
Nagyböjt harmadik hetének utolsó napján, március 19-én tartották a piarista nővérek alapítójuk ünnepét. A szentmise 12 órakor kezdődött a nagykárolyi Kalazanci Szent József-plébániatemplomban. A híveket Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök köszöntötte.

„Mintha egy hétre osztálytársakká váltunk volna” – Nyíregyházi és lipcsei diákok közös projektje

2023. már. 29, 16:12
Márciusban újraindulhatott a három iskolát összekapcsoló Szent Imre–Szent László–Montessori-cserediákprojekt. Március 5-én tizenöt fős német csoport érkezett Nyíregyházára, és egy hetet töltöttek el az őket befogadó és az egyes programokra jelentkező szentimrés és szentlászlós diákokkal.

A londoni Szent István Házban tartották meg az angliai nemzetiségi lelkészek találkozóját

2023. már. 29, 15:57
A westminsteri egyházmegye minden évben megszervezi az angliai nemzetiségi lelkészek találkozóját, melynek idén az angliai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Főlelkészséghez tartozó londoni Szent István Ház adott otthont március 23-án. Az eseményen Szent József, a nemzetiségi lelkészségek védőszentje tiszteletére mutattak be szentmisét és előadások is elhangzottak.

Egy napon át olvasták a Bibliát Gyenesdiáson

2023. már. 29, 15:38
Ismét megrendezték az Újszövetség-maratont a gyenesdiási községházán. A március 25–26-i hétvégén 23 órán át olvasta fel a Biblia második egységét több mint nyolcvan, lelki élményre vágyó, a térség számos településéről érkezett önkéntes.

Ferenc pápa: A mesterséges intelligencia nem súlyosbíthatja az egyenlőtlenséget

2023. már. 29, 15:12
A Kultúra és a Nevelés Dikasztériuma szervezésében tartotta meg a Minerva Párbeszéd csoport éves találkozóját Rómában, a résztvevőket március 27-én, hétfőn délelőtt fogadta Ferenc pápa.

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 29-én

2023. már. 29, 15:05
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Városi keresztutat tartottak Csornán

2023. már. 29, 15:04
A csornai Jézus Szíve Karitászcsoport szervezésében március 18-án első alkalommal tartottak városi keresztutat Csornán, a település szakrális helyszíneit érintve.

Nagyot tett velem ő, aki hatalmas – Állandódiakónus-szentelést ünnepeltek Munkácson

2023. már. 29, 14:27
Március 25-én, Jézus születésének hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Lucsok P. Miklós OP püspök, apostoli kormányzó állandó diakónussá szentelte Béres Istvánt a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban.

Nagyböjti lelkinapot tartottak a Veszprémi Érseki Főiskolán

2023. már. 29, 14:23
Hagyományteremtő céllal szervezett nagyböjti lelkinapot március második hetében a Veszprémi Érseki Főiskola Hallgatói Önkormányzata. Az eseményt az intézmény rektora, Sebestyén József nyitotta meg – adta hírül március 24-én a Veszprémi Főegyházmegye honlapja. A rövid összefoglalót szerkesztve közöljük.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.