Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 7 óra 43 perc

A gyermekmunka felszámolásáról szóló globális konferenciára küldött üzenetet a pápa

2022. Május. 19, 20:59
Ferenc pápa üzenetet küldött a gyermekmunka felszámolásáról szóló 5. nemzetközi konferenciára, amelyet május 15. és 20. között tartanak Dél-Afrikában. Levelében hangsúlyozza, hogy a gyermekek jelenének és jövőjének biztosítása az egész emberi család jelenét és jövőjét biztosítja.

Bemutatták A kereszténység történeti atlasza című albumot

2022. Május. 19, 20:20
A Kálvin Kiadó gondozásában még tavaly jelent meg A kereszténység történeti atlasza című album, Alec Ryrie szerkesztésében, Andrew Avenell és Elizabeth Wyse közreműködésével. A könyvet Szabadi István fordította magyarra. A Szent István Társulat ünnepi könyvhetének harmadik napján, május 18-án a Stephanus Könyvesházban mutatták be a reprezentatív kötetet.

Tizenegy éves fennállását ünnepelte a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium

2022. Május. 19, 19:31
„De könyörögve kérlek, / Engem is embernek tekints.” E verssorok is elhangzottak a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium (JRSZ) jubileumi ünnepségén május 14-én a Párbeszéd Házában a szakkollégium diákjának, Jankó Attilának tollából és az ő előadásában. Asztalos Dánielnek, a szakkollégium tanulmányi programkoordinátorának személyes hangú beszámolóját tesszük közzé.

Biztonsági garanciáink: megtérés, ima és engesztelés – Bábel Balázs Hercegszántón

2022. Május. 19, 18:45
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be a hercegszántó-máriakerti kegyhelyen az idei első fatimai engesztelő szentmisét május 13-án. A búcsújáróhely érdekessége, hogy itt található az ország legnagyobb Mária-szobra. Az ünnepre közel ezren érkeztek az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is.

Tanévzáró konferenciát tartottak a Kánonjogi Posztgraduális Intézetben

2022. Május. 19, 17:51
A PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézete (KJPI) május 17-én tartotta akadémiai évet záró tudományos konferenciáját. Az előadók alapvetően az állam és az egyház kapcsolatát tárgyalták a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc év távlatában. Ujházi Lórándnak, az intézet oktatójának összefoglalóját olvashatják.

Elindult a magyarországi női rendek segélyszállítmánya Ukrajnába

2022. Május. 19, 17:08
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében jutnak el a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája által a Kárpátalján élők, illetve az oda menekültek számára gyűjtött adományok. A szállítmányt Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg május 19-én.

Te Deumot tartottak a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban

2022. Május. 19, 16:19
Május 10-én este tanévzáró szentmisét ünnepeltek a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban. A főcelebráns Veres András megyéspüspök volt.

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 19-én

2022. Május. 19, 16:16
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Pápai üzenet a Hitterjesztés Műve alapításának 200. évfordulójára

2022. Május. 19, 15:24
A Pápai Missziós Művek egyik szervezeteként működik a Hitterjesztés Műve, melyet 1822. május 3-án alapított Pauline-Marie Jaricot (1799–1862), és amelyet száz évvel később XI. Piusz pápai státusszal ismert el. Ferenc pápa a jubileum alkalmából írt üzenetében a missziós lelkület lényegét, a tanúságtételt állítja a középpontba.

Boldog Ceferinóra emlékeztek Szátokon

2022. Május. 19, 13:42
Szent II. János Pál pápa avatta boldoggá 1997. május 4-én Ceferino Giménez Mallát (1861–1936). A róla elnevezett, a Nógrád megyei Szátokon működő Ceferino Házban együtt ünnepeltek a Ceferino közösség tagjai. A május 7-i eseményen Kocsis Fülöp metropolita is jelen volt. Részleteket közlünk a ceferino.hu beszámolójából.

Új szentekkel gazdagodott az Egyház (II. rész)

2022. Május. 19, 12:50
Ferenc pápa tíz boldogot avatott szentté a Szent Péter téren május 15-én, vasárnap délelőtt. Öt új szentet ismerhetnek meg a Vatikáni Rádió összeállításának második részéből.

A mentőkért mutattak be szentmisét Szegeden

2022. Május. 19, 12:05
Az életmentésben élenjáró orvosok, mentők, egészségügyi dolgozók tiszteletére mutatott be szentmisét május 15-én, vasárnap Fazakas Attila plébános a szeged-móravárosi Szent Kereszt-templomban a mentők napja (május 10.) alkalmából. A napokban két új mentőautó érkezett Csongrád-Csanád megyébe, amelyeket a szentmise után meg is áldott a lelkipásztor.

Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek a kárpátaljai Beregdédán

2022. Május. 19, 11:12
Május 17-én van Boldog Scheffler Jánosnak, a munkácsi egyházmegye vértanú püspökének emléknapja. Beregdédán, a tiszteletére szentelt templomban tartottak búcsút május 15-én, vasárnap Lucsok Miklós püspök, apostoli kormányzó vezetésével.

Több ezer látogató fordult meg a nagyváradi Múzeumok Éjszakáján

2022. Május. 19, 10:31
Közel háromezer érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája Nagyváradon. A május 14-i túrán többek között a Szent László termet, az erdélyi festőművészek tárlatát, a Művész műterme című kiállítást, a székesegyházat és a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot lehetett megtekinteni.

Újságírás a XXI. században – Már lehet jelentkezni a Jezsuita Akadémia kommunikációs képzésére

2022. Május. 18, 17:50
A 2021/22-es évfolyam sikeres és eredményes képzése után, Újságírás a XXI. században címmel szeptemberben kommunikációs képzést indít a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia.

A mariológus válaszol: Mit jelent a Szűzanya a papok számára?

2022. Május. 18, 17:05
Az alábbiakban Kovács Zoltán mariológus, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektorának írását adjuk közre.

Palánki Ferenc püspök nyitotta meg Mátészalkán a fatimai engesztelő imaórákat

2022. Május. 18, 16:21
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök május 13-án ünnepi szentmisével nyitotta meg Mátészalkán a fatimai engesztelő imaesteket, melyeket májustól októberig minden hónap 13. napján tartanak.

Diákok jelentkezését várják zarándoktáborokba

2022. Május. 18, 15:52
Zarándoklat, közösség, önismeret, hit, gyaloglás, beszélgetések, belső út, ima, szabadság, kaland, játék, útonlét, találkozás, természet, hegyek és lankák, napraforgó, megosztás, hátizsák, kihívás, vidámság, határaink feszegetése, csend, öröm. 12 és 18 év közötti zarándokok jelentkezését várja nyári egyhetes zarándoktáborokba a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája.

Négylábúak a fogyatékkal élő fiatalokért – Kutyás terápia a fehérvári Szent Kristóf Házban

2022. Május. 18, 15:33
A Székesfehérvár Maroshegy nevű részén található Szent Kristóf Házban rendszeres látogatók voltak 2021. szeptember és 2022. április között a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület terápiás kutyái: Bella és Dorka.

Új szentekkel gazdagodott az Egyház (I. rész)

2022. Május. 18, 14:45
Május 15-én, vasárnap délelőtt 10 órakor Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Szent Péter téren és a szertartás keretében szentté avatott tíz boldogot. Életrajzaikat két részletben adjuk közre.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

A szerzetesnővérekért és a megszentelt életet élő nőkért
Imádkozzunk a szerzetesnővérekért és a megszentelt élet más formáját élő nőkért, hálát adva küldetésükért és bátorságukért, hogy folyamatosan új válaszokat találjanak a mai ember előtt álló kihívásokra.