Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 16 óra 10 perc

A család Istentől rendelt közösség – Átadták a katolikus vers- és novellaíró pályázat díjait

2021. szep. 21, 22:30
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tavaszi Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében vers- és novellaíró pályázatot hirdetett A család Istentől rendelt közösség címmel. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére szeptember 21-én került sor Budapesten a Szent Gellért-templomban. A nyerteseknek a díjakat Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át.

Gájer László: A „minimum” esztétikája és a keresztény hit

2021. szep. 21, 20:10
A Vigilia közösségi oldalán adott ízelítőt a szeptemberi számukban közölt írásból.

Nemzetközi konferenciát tartottak az Akadémián idősebb és ifjabb Andrássy Gyuláról

2021. szep. 21, 19:30
Szeptember 19-én az Ifj. Andrássy Gyula Alapítvány szervezésében egész napos nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában A haza szolgálata, az egyházak, az alkotmányosság és a szabadság a két gróf Andrássy Gyula pályafutásában címmel.

Rekollekció és püspöki szentmise a mosonmagyaróvári piarista iskolában

2021. szep. 21, 18:45
Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke mutatott be szentmisét a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjainak szeptember 17-én.

A szívünkben hordott keresztet is ünnepeljük – Cigány közösségek zarándoklata Máriapócson

2021. szep. 21, 17:55
Évről évre a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe utáni hétvégén – immár hét évtizede – a cigány közösségek elzarándokolnak Máriapócsra. Az idei zarándoklat szeptember 18-án, szombat délután lelkigyakorlattal vette kezdetét, 19-én, vasárnap pedig Orosz Atanáz miskolci püspök vezetett ünnepi liturgiát.

Egy sírásó életét mentette meg a hős pap – püspöki elismerést kapott

2021. szep. 21, 17:07
Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök ezüst papi mellkereszttel köszönte meg Bárány Péter piricsei parókus életmentő segítségét.

Jubileumi érettségi találkozót tartottak a győri bencés gimnáziumban

2021. szep. 21, 17:03
Győr legrégibb oktatási intézményében, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban és Kollégiumban szeptember 18-án, szombaton tartották az 1-re és 6-ra végződő években érettségizett egykori diákok közös találkozóját. Hagyományosan május utolsó szombatján szokták tartani a hasonló összejöveteleket az iskolában, de a koronavírus-járvány miatt idén is szeptember harmadik szombatjára került át az esemény.

Forduljunk bátran a Szűzanyához – Búcsút ünnepeltek Bodajkon

2021. szep. 21, 16:10
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményei miatt idén a megszokottnál egy héttel később, szeptember 18–19-én várta az immár teljesen megújult bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely a zarándokokat. A zarándokudvarra több százan érkeztek az ország számos pontjáról.

Megkezdődött a tanév a Pázmány Hittudományi Karán

2021. szep. 21, 15:14
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara (PPKE HTK) szeptember 16-án tartotta tanévnyitó ünnepségét, melynek keretében diplomaátadásra, aranydiplomások köszöntésére, új doktorok avatására és az elsőéves hallgatók fogadalomtételére került sor.

Közép-európai egyházak a kommunizmus ellen – Nemzetközi konferenciát rendeznek Esztergomban

2021. szep. 21, 14:22
Szeptember 28–29-én a Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány nagyszabású nemzetközi konferenciát tart Az egyházak és a közép-európai átmenet címmel az esztergomi Szent Adalbert Központban.

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 21-én

2021. szep. 21, 13:59
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Az Isten csodáját jöttetek látni – Kettős örökfogadalmat ünnepelt a hazai piarista rendtartomány

2021. szep. 21, 13:10
Két fiatal szerzetes, a Feltámadt Jézusról nevezett Szabó Dániel és a Szentháromságról nevezett Márkus Roland tett örökfogadalmat szeptember 18-án a budapesti piarista kápolnában, és lépett a Piarista Rend Magyar Tartománya kötelékébe.

Budapestet és Londont egy krisztusi Lánchíd köti össze – Eucharisztikus körmenet a brit fővárosban

2021. szep. 21, 12:17
Szeptember 19-én eucharisztikus körmenetet tartott az angliai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Főlelkészséghez kötődő magyar közösség. A körmenet, melyet hagyományosan minden évben úrnapkor szerveznek meg, a Mária mennybevételének szentelt templomból indult, és érintve a brit főváros szívét, a Piccadillyn található Szent Jakab-templomban ért véget.

Lezárult a „Lépj át a határaidon!” program – 450 egyházi és civil szervezet kapcsolódott össze

2021. szep. 21, 11:29
Lezárult az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nagyszabású, határokon átívelő projektje, melyet a Magyar Cserkészszövetséggel konzorciumi partnerségben valósított meg az elmúlt három esztendőben. A zárókonferenciának a szegedi Gál Ferenc Egyetem adott otthont szeptember 15-én.

„Itt az Istennek háza és a mennyek kapuja” – A megújult győri bencés templom megáldását ünnepelték

2021. szep. 20, 17:50
A Szent Mór Bencés Perjelség szeptember 19-én ünnepelte temploma, a Szent Ignác-templom felszentelésének 380. évfordulóját. A megújult győri templomért szentmisében mondtak hálát. A megáldás szertartásán Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát arra buzdított, hogy hitben, reményben és szeretetben kitartóan bátorítsuk egymást.

Ferenc pápa videoüzenete a közép-kelet-európai gyermekvédelmi konferenciára

2021. szep. 20, 16:57
„Az Egyház az áldozatok szolgálatában áll, hogy szembenézzen a jövőbeli kihívásokkal” – áll Ferenc pápa videoüzenetében, melyet szeptember 17-én, pénteken küldött a szeptember 19. és 22. között tartó varsói konferenciára, amely a gyermekeket és a sérülékeny felnőtteket ért bántalmazásokkal foglalkozik. Üzenetének címe: „Küldetésünk megvédelmezni Isten gyermekeit”.

Kismamákat várnak segítő beszélgetésre Pasaréten

2021. szep. 20, 16:10
Megnyitotta kapuit az első „Elfogadó hely” a Pasaréti Közösségi Házban az Együtt az Életért Egyesület kezdeményezésére, akik krízisben lévő kismamák megsegítésére vállalkoznak.

A Jóistentől kapott legnagyobb feladat a gyermekek nevelése – Bővült a balkányi görögkatolikus óvoda

2021. szep. 20, 15:21
Új épületegységgel bővült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban a Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda. A tízéves intézmény négy plusz két csoportja a beruházásnak köszönhetően egy épületbe kerülhetett. Az új helyiségeket Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentelte meg szeptember 15-én.

Az örökbefogadás keresztény döntés

2021. szep. 20, 14:36
A Ferenc pápa és a családok című videósorozat 6. részének kiemelt témája az örökbefogadás.

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 20-án

2021. szep. 20, 13:57
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

Egyetemes: Ökológiailag fenntartható életmódért
Imádkozzunk, hogy mindnyájan bátor döntéseket tudjunk hozni egy józan és ökológiailag fenntartható életmód érdekében, és tudjunk örülni azoknak a fiataloknak, akik ezt már elkötelezetten élik.