Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 14 óra 7 perc

Ferenc pápa a szombat reggeli szentmisén azokért imádkozott, akik hasznot akarnak húzni a válságból

2020. ápr. 4, 17:30
Április 4-én, szombaton reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise elején Ferenc pápa azokért imádkozott, akik hasznot akarnak húzni a jelenlegi válságból. Arra buzdított, hogy mindig jót cselekedjünk.

A járvány figyelmeztetés az önhitt embernek – Beszélgetés Szabó Ferenc jezsuita teológussal

2020. ápr. 4, 16:42
Szabó Ferenc SJ költő, teológus, pap, a mai magyar katolikus közélet és kultúra kiemelkedő és színes egyénisége. Nyolcvankilenc évesen is aktív, tanulmányokat ír, előadásokat tart. Vajon hogyan éli meg a koronavírus-járvány miatti bezártságot, az idei nagyböjtöt, hogyan látja az emberiség és a saját sorsát?

Osztozik velünk a szenvedésben

2020. ápr. 4, 16:00
Virágvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 26,14–27,66)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 4-én

2020. ápr. 4, 15:23
A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

Füleczki István: Az igaz kirakatpere – Jézus pere az Írások szerint

2020. ápr. 4, 15:19
A szerző káplán, jelenleg római tanulmányi szabadságon van. Szakdolgozatában a fundamentális teológia nézetei – kiemelten Gerhard Lohfink és Joachim Gnilka művei –, valamint az evangéliumok (elsősorban Márk) alapján elemzi Jézus perét, tárja fel és rekonstruálja az egyes mozzanatokat, melyek a per végkimeneteléhez, vagyis a keresztre feszítéshez vezettek.

Szent Izidor püspök és egyháztanító – Az internethasználók védőszentje

2020. ápr. 4, 14:32
Sevillai Szent Izidorra, az utolsó nyugati egyházatyára emlékezünk liturgikus emléknapján, április 4-én. II. János Pál pápa őt választotta az internethasználók védőszentjéül, hiszen Sevillai Szent Izidor megkísérelt mindent leírni, ami csak ismert volt a korában.

A moszkvai pátriárka körmenetet vezetett a járvány megszűnéséért

2020. ápr. 4, 14:05
Kirill pátriárka április 3-án, pénteken délután 4 órakor a Gyengédség Istenanyja ikonjával körmenetet vezetett rezidenciájának templomától az Urunk megjelenése-székesegyházig, ahol este 6 órakor isteni liturgiát tartott, és imádkozott a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérve.

Mint a pásztor nélküli juhok – Gondolatok a Messiás című sorozatról

2020. ápr. 4, 13:21
„Közel az üdvösség! Nincs mitől félnetek! Halljátok szavam, ez az utolsó lélegzetük! A történelemnek vége!” – kiáltja valaki a Damaszkuszban a tömegnek. Kisvártatva erős szél támad, mindent ellep a homok, több helyen bombák csapódnak be, az emberek pánikszerűen menekülnek. Nemsokára azonban kiderül, hogy e „bibliai homokvihar” betemette a várost támadó ISIS szárazföldi erőit és utánpótlásait...

Ferenc pápa videóüzenete a nagyhétre: Mennyi hős, mindennap, minden órában!

2020. ápr. 4, 12:42
Április 3-án, péntek este a Szentatya köszönetet mondó, bátorító, vigasztaló, reményt adó videóüzenetben fordult az emberekhez.

Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben

2020. ápr. 4, 12:00
Idén a rendkívüli helyzet miatt virtuálisan kapcsolódhatnak be az érdeklődők a virágvasárnapi közös ünneplésbe április 5-én délután 4 órakor. A felekezetek képviselői videóüzenetek formájában szólnak a debreceniekhez.

Nehézségeinkben Isten alkalmat teremt – Interjú nagyböjt és járvány idején Marton Zsolt püspökkel

2020. ápr. 3, 17:41
Az idő láthatatlan, a vírus láthatatlan – viszont rajtunk mindkettő meglátszik. Rendkívüli nagyböjti időszakot élünk, és minden bizonnyal rendkívüli lesz az idei húsvéti ünnep is. Milyen ez a nagyböjti, nagyheti idő? Milyen lesz a húsvét? Krisztus feltámad? Valóban feltámadt! Marton Zsolt megyéspüspököt kérdezte a Váci Egyházmegye sajtóreferense, Bölönyi Gabriella.

Angliát újra Máriának ajánlották

2020. ápr. 3, 17:07
Március 29-én, vasárnap megtörtént a szigetország, „Mária hozománya” újbóli felajánlása a Szűzanyának, melyre három éve készült a helyi katolikus egyház.

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 3-án

2020. ápr. 3, 17:02
A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

Az otthon bezár vagy kinyit? – Online családpasztorációs programsorozat indul

2020. ápr. 3, 16:28
A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága Az otthon bezár vagy kinyit? címmel online programsorozatot indít. A program célja, hogy az egyházmegyében élők segítséget kapjanak a járvány idején kialakuló mindennapi kihívások sikeres leküzdéséhez és az örömök felfedezéséhez.

Aqua fons vitae – Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről

2020. ápr. 3, 15:57
Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása).

Krajewski bíboros és Marini érsek szentmisét mutatott be Szent II. János Pál sírjánál

2020. ápr. 3, 15:33
A lengyel pápa 15 évvel ezelőtt, 2005. április 2-án tért meg a Teremtőhöz. A pápa főalamizsnása és az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke az évforduló alkalmából szentmisét mutatott be a szent pápa sírjánál a Szent Péter-bazilikában. Krajewski bíboros és Piero Marini érsek hosszú éveken át szolgálták Szent II. János Pál pápát.

Hogyan tartható fenn a motiváció? – Harmadik hete folyik a digitális tanulás

2020. ápr. 3, 15:11
Harmadik hete dolgoznak az iskolák digitális formában. Kihívással teli helyzet tanárnak, diáknak és szülőnek egyaránt, az alsós korosztálynak kiváltképpen. Gilicze Zoltán, a Patrona Hungariae Iskolaközpont általános iskolájának (1–6. osztályig) igazgatójával – aki maga is két általános iskolás gyerek édesapja – beszélgettünk a rendszer nehézségeiről és az iskolában alkalmazott megoldásokról.

Oltáriszentség az emeleti ablakban

2020. ápr. 3, 14:39
A vancouveri (Kanada) Szent Patrik-plébánia a templom egyik emeleti ablakába helyezte ki az Oltáriszentséget, hogy lehetővé tegye a szentségimádást a megkívánt távolság megtartásával.

„Tartsatok ki a reményben!” – A szentföldi ferences kusztos üzenete

2020. ápr. 3, 14:01
Francesco Patton OFM szentföldi kusztos április 2-i üzenetét adjuk közre.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ötmillió forinttal járult hozzá a szegények megsegítéséhez

2020. ápr. 3, 13:24
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett, március 15–22. között zajló tartósélelmiszer-gyűjtés a jelenlegi egészségügyi helyzet, a korlátozások és a szentmiséket érintő rendelkezések miatt átalakult, és főként pénzadomány-gyűjtés formájában folytatódik.