Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 17 óra 54 perc

Szívmelengető: Élő adventi kalendáriummá vált Kópháza

2019. dec. 13, 20:48
A Győr-Moson-Sopron megyei Kópházán 2014 óta osztrák mintára minden adventi napon egy intézmény vagy egy családi ház ablakát öltöztetik ünnepi díszbe a helyiek, számmal jelezve, hogy hány nap telt el a várakozásból. Esténként a falu apraja-nagyja összegyűlik az aznapra feldíszített ablak előtt, hogy Németh Antal plébániai kormányzó vezetésével készüljenek az Úr Jézus születésének ünnepére.

Élőben is meghallgathatja az éneklő papnövendékeket – Adventi koncert Esztergomban

2019. dec. 13, 20:00
Az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet növendékei adnak koncertet december 22-én, advent negyedik vasárnapján 18.30-tól az esztergom-vízivárosi Loyolai Szent Ignác-templomban. A szeminaristák, akik tavaly különleges zenei és lelki élményt nyújtó videóval örvendeztették meg a YouTube közönségét, szeretettel várják az érdeklődőket.

A vallásközi párbeszéd mérföldköve – Konferenciát rendeztek Budapesten az abu-dzabi nyilatkozatról

2019. dec. 13, 19:28
A Ferenc pápa és az al-Azhar szunnita központ főimámja által februárban Abu-Dzabiban aláírt közös nyilatkozatról szervezett konferenciát az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja és a Barankovics István Alapítvány a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán december 13-án.

33 menekült érkezett a leszboszi menekülttábor poklából Rómába a Vatikán támogatásával

2019. dec. 13, 18:41
December 4-én érkeztek Róma Fiumicino repülőterére azok a menekültek, akik biztonságos úton, a Ferenc pápa és az olasz kormány támogatásával létrehozott humanitárius folyosón keresztül jöttek, Konrad Krajewski érsek és a Sant’Egidio közösség tagjai kíséretében.

35 éve a Vigilia élén – Megjelent a Lukács Lászlót köszöntő kötet

2019. dec. 13, 18:10
Lukács László piarista szerzetes több mint három évtizedig volt a Vigilia folyóirat főszerkesztője. Ebből az alkalomból jelent meg Farkas Edit és Horányi Özséb szerkesztésében a 35 éve a Vigilia élén című tanulmánykötet. A könyv bemutatóját a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében tartották december 12-én.

Ferenc pápa a Guadalupei Szűzanya ünnepén: Mária anya, tanítvány, de nem társmegváltó!

2019. dec. 13, 17:29
A Szentatya december 12-én este ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és a Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére.

Megtalálták a borosjenői szirén „társait”

2019. dec. 13, 16:51
December 11-én mutatták be Budapesten, a Batthyány Lajos Alapítvány székházában azt a leletegyüttest, amelyet 2016-ban, illetve idén ősszel tártak fel az Arad megyei Borosjenőn (Ineu).

Teremtésvédelmi kalendárium – A várakozás virága

2019. dec. 13, 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal a karácsonyi kaktuszról mesél költői lelkű szakértőnk.

Elhunyt Hajdú Jenő címzetes apát, nyugalmazott plébános

2019. dec. 13, 15:35
A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Hajdú Jenő érdemes főesperes, tiszteletbeli kanonok, címzetes apát, nyugalmazott plébános, Kocsér díszpolgára 2019. december 11-én, életének 84., papságának 60. évében hazatért az Úrhoz.

A szépség találkozása a tudományos értékkel – Album jelent meg a magyar barokk freskófestészetről

2019. dec. 13, 14:27
Kiemelkedő kulturális eseményre került sor december 12-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében: nagy érdeklődés mellett mutatták be a Barokk freskófestészet Magyarországon című, négyrészesre tervezett könyvsorozat első kötetét.

A zene rendeltetése, hogy megdicsőítse Istent – Adventi beszélgetés Csiszér Lászlóval

2019. dec. 12, 20:58
Csiszér László (1972) dalszerző, dicsőítő, vagy más néven evangelizáló zenész, az Új Jeruzsálem Közösség tagja. Zenekarával országszerte hirdeti Isten dicsőségét, szeretetét, így a Pázmány Péter Katolikus Egyetem budapesti Informatikai Karán is, ahol koncertjük előtt beszélgettünk. Tekintete tiszta; derű, remény, szeretet sugárzik belőle, érezni, hogy fontos neki az őt kérdező másik ember.

Vacsorát adott az államfő a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában közreműködők tiszteletére

2019. dec. 12, 20:27
Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok felkészültsége, élenjáró szakértelme és újszerű megoldásokra képes hozzáértése előtt – mondta a köztársasági elnök december 11-én Budapesten, a Sándor-palotában, ahol tiszteletvacsorán látta vendégül a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában dolgozó orvosi csapat vezetőit, tagjait és segítőit.

Szent Lúcia szűz, vértanú

2019. dec. 12, 19:50
Szent Lúciára emlékezünk december 13-án. Emléknapjához – a néphagyományban: Luca-nap – számos hiedelem és szokás kapcsolódik.

Adni öröm! – Megkezdődött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR közös akciója

2019. dec. 12, 19:15
December 12-én megkezdődött a 23. Adni Öröm! élelmiszeradomány-gyűjtő akció a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR szervezésében. A nyitó napon Kozma Imre, a szeretetszolgálat alapító elnöke rámutatott, az akció lehetőséget teremt, hogy találkozzon az, aki adni tud, és akinek szüksége van a segítségre.

Az ötvenéves Szentek Ügyeinek Kongregációja tagjait fogadta Ferenc pápa

2019. dec. 12, 18:44
Az ötvenéves Szentek Ügyeinek Kongregációja tagjait fogadta a Szentatya december 12-én délelőtt az Apostoli Palotában.

Varga László püspök a Nyitott Kapu hajléktalangondozási központ lakóit bátorította

2019. dec. 12, 17:35
Varga László kaposvári megyéspüspök december 11-én látogatott el a Nyitott Kapu hajléktalangondozási központba.

Négyféle születésnapot ünnepelhetünk – Adventi rekollekción vett részt a Győri Egyházmegye papsága

2019. dec. 12, 17:02
December 9-én, a Szeplőtelen Fogantatása ünnepén papi rekollekció keretében Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be az egyházmegye papságával a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentbeszédet Ferling György nagylózsi plébános mondta, aki a rekollekciós elmélkedéseket tartotta.

Cserháti Ferenc püspökkel is beszélgetett Ferenc pápa a vatikáni betlehemkiállításon

2019. dec. 12, 16:18
December 8-án nyitották meg Rómában a 100 betlehem a Vatikánban című kiállítást, melyen idén Magyarország a díszvendég. A kiállítást december 9-én Ferenc pápa is megtekintette. A látogatásról Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök számolt be a Vatikáni Rádiónak. Részletet közlünk az interjúból.

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 12-én

2019. dec. 12, 15:45
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a béke világnapjára (január 1.) írt üzenete közzétételéhez kapcsolódva.

Eucharisztikus lelkinapot rendeztek Kecskeméten

2019. dec. 12, 15:26
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében december 7-én, szombaton lelkinapot szerveztek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozók számára.