Áldjuk az Atyát és a Fiút a Szentlélekkel együtt! Dicsérjük és magasztaljuk mindörökké!

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 9 óra 32 perc

Államalapító Szent István-emlékérmet és -díjat kap Müller Cecília

2020. aug. 14, 17:34
Müller Cecília országos tisztifőorvos augusztus 18-án veheti át a rangos székesfehérvári elismerést a Székesfehérvári Egyházmegye által működtetett Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Be kell gyógyítani a sebeket – Az iraki miniszterelnök és Sako pátriárka találkozója

2020. aug. 14, 16:46
Az új iraki miniszterelnök, Musztafa Al-Kadhimi arra hívta a keresztényeket, akik az Iszlám Állam elől menekültek el hazájukból, hogy térjenek vissza, és járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez. A május 7-én kinevezett kormányfő augusztus 9-én fogadta Louis Raphaël Sako bíborost, iraki káld katolikus pátriárkát, aki a Vatikáni Rádiónak beszámolt a politikussal folytatott megbeszéléséről.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 14-én

2020. aug. 14, 16:08
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Teremtésvédelmi kalendárium – Egyedül nem megy!

2020. aug. 14, 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arra figyelmeztet szerzőnk, hogy Istent ne hagyjuk ki a társadalmi és ökológiai kérdésekből.

„A tiszta képek valójában angyalok” – Wim Wenders 75 éves

2020. aug. 14, 15:33
1945. augusztus 14-én született Düsseldorfban Wim Wenders filmrendező, aki fiatalon pap szeretett volna lenni, de idővel inkább a festészet mellett döntött, ám mivel csak egyetlen festményét tudta eladni (Mick Jagger portréját a később Nobel-díjjal kitüntetett Peter Handke vásárolta meg), arra jutott, más eszközökkel kell folytatnia a festészetet. Bejegyzés a Vigilia Facebook-oldaláról.

Ötszáz éve menedék és bizakodás – Gyulay Endre a kettős jubileumát ünneplő Máriaradnáról

2020. aug. 14, 14:42
A partiumi Máriaradna idén kettős jubileumot ünnepel: ötszáz évvel ezelőtt épült az első kápolna a radnai szőlőkben, azon a dombon, ahol a jelenlegi kegytemplom áll, és amelyet Rudnay Sándor esztergomi érsek kétszáz évvel ezelőtt konszekrált. 1920 előtt Szegedről számos zarándoklat indult a kegyhelyre, utóbb Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök követhette e hagyományt.

2021 decemberére halasztották az idei taizéi találkozót

2020. aug. 14, 13:56
A jelenlegi járvány miatt egy évvel elhalasztották a hagyományos év végi taizéi találkozót, amelyet idén 43. alkalommal rendeztek volna meg, és helyszínéül Torinót választották.

Karitászvezetők tanácskoztak Balatonalmádiban

2020. aug. 14, 13:09
A Katolikus Karitász országos és egyházmegyei igazgatóinak részvételével havonta rendezett értekezletek segítik a szeretetszolgálat hálózatában a stratégiák kialakítását és a feladatok megszervezését. A Balatonalmádiban augusztus elején tartott tanácskozás a karitász szervezettségét, a közelgő feladatok megvalósítását és a szükséget szenvedő emberek támogatását szolgálta.

Nincs más vétkük, mint hogy rossz helyre születtek – Helyszíni riport Leszbosz szigetén

2020. aug. 14, 12:20
A Sant’Egidio közösség másodjára hirdeti meg a szünidő heteiben a szolidaritás nyarát: fiatalokat hív Leszbosz szigetére, hogy részt vegyenek a moriai menekülttábor lakói között végzett szolgálatban. Jelenleg 15 ezer menekült él az eredetileg 3000 főre tervezett táborban, embertelen körülmények között. Idén a magyar közösség tagjai is a helyszínen segítenek. Kollégánk helyszíni riportja.

Dokumentumfilm készül a Városmajori Katolikus Egyesületről

2020. aug. 14, 11:34
Több mint 300 millió forinttal támogatja 41, televíziós bemutatásra készülő dokumentumfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet.

Augusztus 15-én megtartják a görögkatolikus ifjúsági zarándoklat lelkinapját Máriapócson

2020. aug. 13, 17:45
A járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy legalább egy napot együtt töltsenek az ifjúsági gyalogos zarándokok, így minden érdeklődőt szeretettel várnak augusztus 15-én, szombaton a görögkatolikus nemzeti kegyhelyre, Máriapócsra.

A mennyország előíze: gyümölcsszentelés Urunk színeváltozása ünnepén – KÉPRIPORT

2020. aug. 13, 17:17
A görögkatolikus egyházban augusztus 6-ához kapcsolódóan gyümölcsöt szentelnek. E hagyomány jelentőségéről beszélt a híveknek Úrszínváltozás ünnepén Molnár Zoltán nyíregyháza-örökösföldi parókus.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 13-án

2020. aug. 13, 16:38
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához – Könyvbemutató és koncert a pesti jezsuitáknál

2020. aug. 13, 16:35
A Jezsuita Kiadó legújabb, Üdvöz légy, Mária – Így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához című könyvét Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én, szombaton este hét órakor mutatja be a budapesti Jézus Szíve-templomban Horváth Árpád SJ főszerkesztő és Tornya Erika RSCJ.

Elindult a szerzetesi iroda gyermekvédelmi honlapja

2020. aug. 13, 15:45
A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) a gyermekek és sérülékeny helyzetben lévő felnőttek védelme érdekében tavasszal weboldalt hozott létre Gyermekvedelem.szerzetesek.hu címen.

Szentmisét mutattak be a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra alatt a járvány áldozataiért

2020. aug. 13, 14:59
Rio de Janeiro érseke, Orani Tempesta bíboros két szentmisét is celebrált a város jelképe, a Megváltó Krisztus szobra alatt. A liturgiák során a koronavírus-járvány brazil áldozataiért és hozzátartozóikért imádkoztak. Az augusztus második hétvégéjén közzétett adatok szerint az országban az elhunytak száma meghaladta a 100 ezret, és már több mint 3 millióan fertőződtek meg.

Tettekre sarkalló szeretettel – Imatábort tartottak a Kaposvári Egyházmegyében

2020. aug. 13, 14:06
Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Kaposvári Egyházmegye korosztályok szerinti hármas imatáborát. Galambok, Bázakerettye és Garabonc fogadta a gyerekeket, fiatalokat augusztus 2. és 8. között. Fejes János, a Kaposvári Egyházmegye júniusban szentelt papja volt a tábor lelkivezetője.

Egy nap különbséggel álltak az Egyház szolgálatába a Szaplonczay fivérek

2020. aug. 13, 13:10
Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 8-án Szaplonczay Mátét, augusztus 9-én Szaplonczay Márkot szentelte diakónussá a máriapócsi bazilikában.

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (13. rész)

2020. aug. 13, 12:18
Várnai Jakab OFM 2015–16-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. Ezekből a tapasztalatokból és élményekből készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A tizenharmadik részt olvashatják.

Fotókiállítás nyílik a füleki római katolikus templom felújításáról

2020. aug. 13, 11:23
A szlovákiai Fülek római katolikus templomának belső felújítását dokumentáló fotókiállítás nyílik a Városi Honismereti Múzeumban augusztus 15-én, szombaton. A kiállítás kapcsolódik a településen augusztus 13-tól zajló kulturális napok programjához.

Imaszándékok - A Pápa Imavilághálója (Imaapostolság)

Egyetemes: A tengerek világáért
Imádkozzunk mindazokért, akik a tengeren dolgoznak és a tengerből élnek, köztük a tengerészekért, halászokért és családjukért.